Над 50% от нашенци искат да остане лятното часово време

1
183
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

По-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се въведе за постоянно лятното часово време. Това показаха резултатите от Националната консултация, проведена от Министерския съвет, предава БНТ.

96% от участвалите в допитването 17 000 нашенци посочват, че подкрепят отпадането на сезонните промени в часовото време. Що се отнася до това към кое да се придържаме, 51% са посочили, че предпочитат лятното. За зимното часово време пък своя глас са дали 38% от българите. От Министерството на енергетиката ще вземат предвид предпочитанията на анкетираните, когато изготвят изискваната от Европа позиция по темата.

Междувременно, експертите все още нямат категоричен отговор на въпроса “кое време е по-полезно”. Само преди дни водещ кардиолог отбеляза в национален ефир, че самата смяна е по-вредна за човешкия организъм. Той посочи, че “независимо как настроим часовника, светлата част от денонощието не се променя като продължителност”, поради което няма сериозна разлика от медицинска точка.