Какво означава, когато казваме, че Нептун е ретрограден?

1
161
Добави коментар
mels
mels

Какво представлява Ретрограден Нептун и защо е от значение?
преди 4 месеца
Хороскоп

Ретроградни дати за Нептун през 2018:

Ретрограден: 22 юни , 2018,  в 16°29′ Риби

Директен: 24 ноември, 2018, в 13°41′ Риби

Какво означава, когато казваме, че Нептун е ретрограден?

Въпреки че планетите никога не обръщат посоката си на движение, от нашата гледна точка тук на Земята, понякога изглежда, че някоя планета се движи обратно на нормалното си движение. Това имаме предвид, като казваме, че Нептун е ретрограден – изглежда, че се движи назад.

Най-обсъжданият ретрограден цикъл е този на Меркурий, който е ретрограден няколко пъти годишно. Транзитът му продължава по няколко седмици всеки път.

Нептун, от друга страна, е ретрограден само веднъж годишно, но прекарва почти половин година в това състояние, понеже ретроградният му цикъл нормално продължава между 5 и 6 месеца.

Нептун има нужда от много време, за да премине през зодиака. Той прекарва приблизително 14 години във всеки зодиакален знак.

Заради бавната му скорост, ефектите от транзита могат да са коварни и да се проявят след известно време или когато Нептун е част от значителните аспекти в наталната карта.

Ефектите на ретроградния Нептун

Ако случайно попаднете на статия свързана с ефектите на Нептун в асторлогията, вероятно ще бъдете затрупани с информация относно неговите духовни теми, простиращи се от вдъхновяване на артистичност, до мистично лечение. До някъде това е вярно, Нептун има свойството да вади хората от забързаното им ежедневие и да им позволи да се докоснат за момент до универсалната космична любов.

Но има и още доста, за съжаление, не всичко е толкова розово.

В мъгливите сфери на Нептун границите имат тенденцията да изчезват изцяло, оставяйки ни податливи на заблуда и илюзии. Докато част от тенденциите на Нептун са похвални, карайки ни да служим на общото благо без да очакваме награда, опасността идва от това, че Нептун може да ни накара изцяло да забравим за нашето его и идентичност.

Ако Уран търси новото, Плутон търси какво е скрито,  то Нептун търси чистия идеал. Позицията на Нептун в наталната карта по знак, дом и аспект може да опише тази  част от живота, която иска да бъде освободена от разочароващата реалност на човешкото съществуване. Процеса обикновено е несъзнателен: като се хвърляме във връзка или работа с цялата си същност, ние всъщност може да търсим много повече от щастлив брак или увеличение на заплатата.

Някъде дълбоко в нас, може да вярваме, че тези усилия ще ни избавят и че чрез замяната на нашите персонални нужди с усилия към общото благо, ще платим за минали грехове и ще бъдем отново щастливи.

Нептун също включва и голяма доза фантазия. Има нещо останало от Дионис в Нептун: музика и танци, разсейване и съсредоточаване слети в едно, водейки ни от текущото ни съществуване към едно свещено, нелинейно съзнание. Като по-висока октава на Венера, Нептун превръща личната любов и романтика в колективна, безусловна любов.

Нептун е „Господаря на илюзията“, което значи, че работи по мистериозни начини. Факта, че е ретрограден през около 40% от времето също значи, че ефектите на нептун са много прикрити, дори потайни. Когато Нептун се движи директно, той слага воал пред очите ни, помагайки ни да скрием тревогите си и нежеланите ни реалности. Но когато е ретрограден Нептун губи силите си и илизиите бавно, но сигурно се отрдъпват, понякога оставяйки ни лице в лице с груба и болезнена реалност.

Понеже Нептун се движи из зодиака със скороста на охлюв, транзитите на Нептун към някоя друга натална планета може да отнеме няколко години. Това е една много важна причина поради която ретроградните транзити на Нептун са изключително важни: много лесно Нептун може да доминира  цели години от живота ни.

Ретрограден Нептун в натална карта

Понеже Нептун прекарва почти половината година в ретроградно движение, има голям шанс да имате ретрограден Нептун във вашата натална карта.

Понякога се приема, че ретроградните планети в наталните карти не могат напълно да проявят същноста си или проявяват влиянието си по странен начин, или че ретроградните планети в наталната карта проявяват действието си късно в живота, след много самонаблюдение и настройка.

В традиционната астрология обаче,  на ретрогдрадните планети не се гледа като на просто заблудени, а на силно отслабени. Скорост и видимост са важни характеристики за древните астролози и в двата случая ретрогдрадните планети са неравностойно положение. Бързите планети са считани за активни и способни да проявят същноста си, докато бавните, като например тези, които са ретроградни, са считани твърде бавни за да влияят на хората.

натална карта
нептун
ретрограден