Барселона срещу Реал Мадрид днес в десетия кръг на Ла Лига

2
146
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Схватката на големите в Испания между Барселона и Реал Мадрид отново приковава погледите на футболните специалисти и любители. Двата европейски колоса се срещат в мач от десетия кръг на Ла Лига, който, както в повече случаи, може да се окаже ключов за съдбите на треньорите. Юлен Лопетеги “едва дочака” този мач, след като медиите на Пиренеите от седмици го спрягат за уволнение. Ернесто Валверде стои доста по-стабилно на поста си, но всеки крах срещу Реал предизвиква земетръс дори когато става въпрос просто за три точки.

Голямата новост в първото за сезона издание на Ел Класико е отсъствието на суперзвездите Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Аржентинският майстор получи контузия седмица по-рано, докато фамозният португалец напусна без сълзи “Сантиаго Бернабеу”.

На сцената трябва да излязат нови герои. Сред заподозряните за тези роли са Филипе Коутиньо и Гарет Бейл. Основният фаворит за “Златната топка” Лука Модрич и уругвайският нападателен хищник Луис Суарес също ще бъдат следени зорко от камерите.

Наставникът на домакините Ернесто Валверде има сериозни проблеми в защитния вал и там контузиите го принуждават да заложи отново на Жерард Пике и Клеман Лангле. Артур все по-често е титуляр за каталунците, уравновесявайки играта в средната зона. Голямата въпросителна пред Юлен Лопетеги е схемата на играта: 4-3-3 или 4-4-2. Баският специалист се колебае дали да заложи на обичайното си атакуващо трио Бейл, Карим Бензема и Марко Асенсио или да смени някой от тях за сметка на възстановения Иско. Любопитно е да видим дали Лопетеги ще изневери на своя “тики-така” стил, или ще прибегне до познатата методика в играта на мадридчани от предните издания на сблъсъка – кинжални контри и висока преса.

Дани Карвахал е големият отсъстващ от състава на “лос бланкос” и на него място навярно ще се появи по-защитният Начо Фернандес, а не “шилото” Алваро Одриосола. Колебанията на Барса на десния бек също са на дневен ред: техничният Сержи Роберто или по-бързият Нелсон Семедо.

“Блаугранас” са неудържими на своя стадион в Примера, като в последните си 41 мача имат 33 победи и осем равенства. Статистиката в последните години обаче в полза на Мадрид – две победи и две ремита от четири срещи. Ако Реал загуби този мач, може да падне в долната половина на таблицата, което трудно ще бъде преглътнато от мадридистите. Барса е на върха в класирането, макар че записа само една победа от последните пет двубоя в Ла Лига.

Едно е сигурно – този мач обещава зрелище! Сблъсъкът днес е с начален час 17:15 часа и ще бъде предаван пряко по MAX Sport 3.

Вероятни състави:

Барселона: Тер Стеген; Семедо, Пике, Лангле, Алба; Ракитич, Бускетс, Артур; Дембеле, Луис Суарес, Коутиньо

Реал Мадрид: Куртоа; Начо, Варан, Рамос, Марсело; Модрич, Каземиро, Кроос; Бейл, Бензема, Асенсио