Създателят на приложението „Сири”: Изкуственият интелект помага, но и разглезва

2
223
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Кадър bTV

Норман Уинарски е създателят приложението „Сири”, което играе ролята на виртуален асистент.

За рождена дата на приложението се смята 4 октомври 2011 г. На тази дата един от големите производители на мобилни устройства купува от компанията на Норман Уинарски неговото изобретение. И започва да го развива.

„Сири” става първото приложение, което дава изкуствения интелект в ръцете на милиони хора.

Както и първият личен гласов помощник.

Целта е да помага на собственика на телефона или таблета да следи събития от календара си, да отваря имейли вместо него, да го навигира, докато кара кола, да търси информация в интернет.

Математикът и преподавател в университета Станфърд обаче признава, че както всяка технология и изкуственият интелект разглезва хората – дава им информация наготово и пречи на общуването.

„Изкуственият интелект кара хората да гледат повече екраните, отколкото да контактуват помежду си. Вярно е, че всяка технология има и добри, и лоши страни – хората гледат телевизия вместо да си говорят или да излизат заедно, карат коли, вместо да си общуват със съседите, но както ножът може да нарани, така може да лекува в хирургията”, коментира Уинарски пред bTV.

Норман Уинарски е гуруто на всички, които мечтаят да се занимават с технологии. Подкрепил е десетки проекти в различни области роботиката, компютърното зрение, киното.

През 2000 г. той и екипът му печелят награда „Еми” за работата им по разработването на HD телевизия.

Той вярва, че в близко бъдеще роботът ще стане най-добрият приятел на човека – ще му бъде личен асистент и помощник в дома.

Автор е на бестселъра „Ако искаш да промениш света: пътеводител към създаването и ръководенето на революционни начинания”.

А у нас преди дни проведе първия си семинар по покана на Българския център по предприемачество във Варненския свободен университет.