Идеи за намаляване на стреса – Онлайн психолог, психологическо консултиране при паник атаки, тревожност и депресия….

1
239
Добави коментар
guapofreak
guapofreak

Състоянието стрес е силно нервно напрежение, което е предизвикано от отрицателни емоционални или физически въздействия. Негативните последици от стреса няма нужда да ги разглеждаме, тъй като често ги изпитваме върху себе си. Нека се фокусираме върху начините за намаляване на стреса.

Изчистете безпорядъка!

Хаоса, който сме създали в нашия дом или офис е една от причините да си създаваме микротравми, които от своя страна водят до стрес. Отваряш вратата на твоя апартамент и отново виждаш натрупаните книги на масата, които си каза че ще прибереш в библиотеката, нахвърляните дрехи по леглото или неизмитите чаши в мивката. На пръв поглед това не е ситуация, която ни застрашава живота или по-някакъв начин ни вреди. Уви, всички дребни неща, които ни карат да се чувстваме виновни, че не сме ги свършили или сме забавили срока, ни носят негативни емоции. Негативните усещания се акумулират в нашето тяло и по този начин са предпоставка за производство на стресови хормони, които пък на по-късен етап може да прераснат в безпричинна тревожност и паник атаки.

Опитайте се да отделяте 15 минути на ден, в които да подредите вашите пространства така, че това да ви носи радост и да се чувствате удовлетворени от себе си. А и физическата дейност е един от най-добрите начини да понижите нивата на стресовите хормони.

Автоматизирайте живота си!

Модерният свят, ни предлага куп възможности. Възползвайте се! Намалете вашите отговорности и си спечелете повече време за себе си. Научете се да използвате таймер, когато готвите, а не да следите часовника постоянно и да сте нащрек яститето да не загори. Купете си от китайските сайтове уред за автоматично поливане на цветята, в зададено от вас време. Направете си абонамент за автоматично плащане на регулярните сметки. Купете си лампи с фотоклетка, и не мислете дали не сте забравили осветлението включено. Купете си автоматизирана хранилка за вашето куче, котка или рибки.

Научете се да ползвате календара на смартфона си!

Не се мъчете да запомните целият свят! Записвайте си! Използвайте удобствата на умните телефони. Записвайте си всяка предстояща среща или задача за вършене. Сложете приятна аларма, което да ви напомня час преди събитието. Преглеждайте задачите сутрин, докато пиете кафето си. Така отпада онова неприятно чувство, че имате нещо за вършене, ама не помните какво беше то.

Научете се да казвате НЕ!

За да бъдем учтиви, трябва да помагаме на другите и да споделяме нашето време с тях. Да, така е… но всичко си има граници. Ако усещате, че нямате достатъчно време за вас, започвайте да разчиствате списъците със задачи. Не е нужно да бъдете навсякъде. Земята ще продължи да се върти и без ваше участие. Не е нужно точно вие да членувате в родителския съвет в училището на детето ви. Няма нужда всяка седмица да се събирате с куп майки и да си говорите, кое дете какво е направило или защо изостава в успеха. Ще се справят и без вас. Не е нужно винаги да придружавате на интервю за работа вашата приятелка. Тя е голям човек и може да се справи също толкова добре и без вас. Не е нужно да правите неща на работното ви място, които не влизат в трудовата ви характеристика. Някой друг може да организира коледното парти или може да се наеме фирма, която е специализирана в организацията на събития.

Приоритизирай!
Винаги имаме куп задачи, но не винаги те са с еднаква важност. Отбележи важните и се захващай с тях, вместо да се чудиш от къде да подхванеш всичко. Има неща, които не осъзнаваме, че може да ги изпълним и другата седмица или може да ги прехвърлим на друг.
Хоби и приятели!

Живота не се върти около твоя дом и твоята работа. Има и друг живот! Намери си хоби, което ти доставя удоволствие. Членувай в клубове по интереси. Ако обичаш да шиеш, запиши се в клуб в твоя град или онлайн фейсбук група. Споделяй кройки, показвай модели и намери сладката страна на живота. Ако обичаш да снимаш, запиши се в организацията на фотографите на твоя град. Правете изложби, ходете на фото пленери, кани приятелите и семейството на твоите събития. Ако обичаш езици, запиши се на курс, научи чужд език, намери нови приятели говорещи на този език, покани ги на гости или ти посети тяхната страна. Казах ли ти, че има и друг живот?

Движи се!
Няма значение дали ще посещаваш кварталната зала или ще караш велосипед в парка. Физическата активност е най-добрият начин да намалиш стреса. Избери групов спорт, в който ще създадеш нови познанства. Изкачвай планини или плувай в морето. Движи се! Ще се почувстваш по-добре!

 

Време само за теб!

Знам, че обичаш семейството си, приятелите, колегите, съседите и всички които те заобикалят. А обичаш ли себе си? Можеш ли да прекарваш време само с теб? Кога го направи за последно?

Подари си всяка седмица три часа, които да са само за теб! Посети сам любимото си заведение на плажа, изпий чаша топло кафе и погледай морето и чайките. Ако обичаш да шофираш, качи се на колата и отиди до някое спокойно място. Пусни си любимата музика, дръпни седалката назад в позиция полулег и релаксирай. Купи си любимото списание за коли или мода, седни в парка и си подари това време. Време в което никой нищо няма да иска от теб. Време само за теб.