10 най-популярни йога практики

1
181
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Йога практики – те печелят все по-голяма популярност както по света, така и у нас и това ни най-малко не е случайно. Сравнително лекото физическо натоварване, съчетано със здравословни дихателни техники и релаксация на духа водят след себе си редица ползи за здравето и за състоянието на тялото и ума. Според учители и практикуващи, древните индийски техники не са само упражнения, но и начин на живот. Йогата включва усуквания, опъвания и разтягане на тялото и заедно с комплексните и интензивни дихателни техники, спомагащи за доброто физическо състояние на тялото, тя създава дисциплина и подпомага баланса на енергиите и емоциите.

Под общото название йога обаче се крият редица специфични за отделните видове практики упражнения, така че всеки може да намери най-подходящото за него. Предлагаме ви 10 от най-разпространените видове йога практики.

Хатха е един от най-често практикуваните и разпространени у нас видове йога. На санскритски думата „хатха“ означава сила. Тази йога практика акцентира обикновено върху физическите аспекти. Тя се смята и за майката на всички останали йога практики.

Упражненията се извършват с по-бавно темпо и не е необходимо да се следва общото темпо в групата. Тази практика е идеална за начинаещи и предоставя щадящ, нежен и постепенен увод в йогата като цяло. Ако желаете да посещавате групова практика според вашата натовареност и да практикувате според свободното си време, това е идеалният за вас клас по йога. Хатха йога ще ви научи как да дишате, какви пози да изпълнявате и как и ще ви даде базовите знания и умения за медитация и релаксация. Така че ако сте начинаещи, със сигурност хатха йога е вашата практика.

Този стил изисква да координирате дишането си с движението и поставя акцент върху създаването на „поток“ от пози с гладък преход от една към друга. Виняса буквално означава връзка. При тази практика трябва да свържете движенията си с вдишване или издишване. Добра идея е да изпълнявате техниката с една от най-разпространените комбинации от асани Сурия намаскар (Поздрав към слънцето), с балансиращи пози, пози за гърба и седящи пози и да завършите тренировката с Шавасана.

Практиката в този стил йога зависи от креативността на учителите и няма твърдо установена структура. В тези класове може да е включена също медитация и монотонно пеене на мантри, като е възможно също така практиката да бъде изпълнявана и в по-атлетичен стил.

Този стил се фокусира върху подравняването. Изпълнението не е под формата на „поток“, както е при Виняса флоу йога. Айенгар е интензивна техника и практикуващият трябва да задържа позата дълго време и да я развива заедно с дишането. Този стил се изпълнява с помощни средства, като колани, блокчета и одеала.

Стилът е подходящ за хората, които обичат да навлизат в детайлите и да изпълняват интензивни пози. Практиката е изключително полезна за хора, които имат наранявания и хронични проблеми и подпомага да постигнете стабилност, гъвкавост и сила.

Наричат я още „горещата йога“. Обикновено се прави в стая, където въздухът е нагрят до 40 градуса Целзий и е с влажност 40%. Идеята е да се изпотите и имайте предвид, че ако започнете да практикувате този стил, със сигурност по време на упражненията ще се потите обилно. Бикрам йога произлиза от стила Виняса и е негов клон. Което на практика означава, че ще практикувате асаните в координация с вашето дишане.

Основателят й – индиецът Чоудхури Бикрам, формулира последователност от 26 пози, с вярата, че тази последователност систематично натоварва и „предизвиква“ всяка част от тялото, било то мускулите, вените, сухожилията или органите.

Тя е била създадена от К. Патабхи Джойс и представлява съвременна версия на класическата йога. Този тип практика също свързва движението с дишането, но движенията са по-добре дефинирани. Напредъкът се постига последователно и плавно с всяка асана, а всяко действие се практикува с инверсия.

Често можете да срещнете Ащанга йога и като Виняса флоу поради плавността и „флуидността“ на движенията.

Американската версия на класическата Ащанга йога е Пауър йога. Превеждайки ви от една поза към друга, Пауър йогата ангажира и натоварва всеки мускул в тялото ви, повишавайки вашия метаболизъм и водейки до изгаряне на повече калории. Въпреки че се смята за най-атлетичния стил йога, Пауър е трудна дори за атлети.

Този стил е повече от практика – той е начин на живот. Той включва етични, духовни и физически аспекти. Създадена от Шарън Ганън и Дейвид Лайф, Дживамукти йога поставя акцент върху околната среда и препоръчва доброта към животните и веганство. Петте най-важни аспекта на този метод са: Шастра (писание), Бхакти (преданост), Ахимса (неувреждане), Нада (музика) и Дхаяна (медитация).

Един типичен клас по Дживамукти йога започва с формулуране на намерение, последвано от монотонно пеене на мантри и след това осъзнато дишане. Той включва движения на Виняса и завършва с релаксация и медитация. Този стил йога е завършена система, която включва духовност и физически ползи.

Корените на Кундалини йога са в чакрите. Тази практика се фокусира върху дишането – пранаяма. Целата накратко е да се отвори умът и да постигнете по-добро осъзнаване на ума и тялото си.

Това е един от духовните стилове йога, който включва и много медитация. Пеенето на мантри, медитацията, мудрите и дишането формират неговото ядро. Кундалини включва физически упражнения, но и умствено развитие и усъвършенстване. Практикуващи твърдят, че Кундалини със сигурност ще промени живота ви, след като навлезете по-дълбоко в този вид йога практика.

Този стил е изключително оптимистичен. Той се фокусира върху възвисяването и е най-духовната от всички йога техники. Често наричат Анусара “честването на сърцето“. Това е сравнително нова форма на йога, разработена през 1997 г. от Джон Френд, който се фокусира върху търсенето на светлината в себе си.

Ако сте начинаещи в йога практиките и сте готови за истинско търсене и познание на душата, това е нещо, което вероятно трябва да опитате. При този стил водещи са дишането, подравняването и използване на много помощни средства, за да изпълнявате правилно позите.

Характерно за Ин е бавното темп. От вас се очаква да задържате дадена поза поне пет минути. Смята се, че при това подлагате под напрежение съединителните тъкани в тялото, което помага за подобряване на кръвообращението и гъвкавостта. Предполага се, че този стил подобрява жизнената енергия (чи) в тялото. Обикновено тази техника се практикува в затоплена стая или зала, което да помогне на разширяването на мускулите и да ги направи по-еластични. Ин йогата е разработена от Паули Цинк – таоистка учителка по йога и експерт по бойни изкуства.

Според запознати, този стил е идеален за онези, които обичат да предизвикват ума си. Ин определено ще ви направи по-търпеливи, ще ви накара да се съсредоточите върху дишането си, а в допълнение този стил йога е невероятно отпускащ.

Или казано на по-разбран език – йога за бременни. Макар и да не е предназначена за масово практикуване и въпреки че нейната целева група са бъдещите майки, този вид йога е идеална и много полезна активност за бъдещите майки. Тази практика подобрява позата, засилва сърцето и учи на дихателни техники, които ще бъдат изключително полезни при бъдещото раждане. Целта като цяло е да се облекчи болката при бременността и раждането и да се поддържа добра физическа форма на бъдещите майки.

Спираме дотук. Но не защото изброените по-горе видове йога практики покриват всички стилове, а поради факта, че те са може би сред най-разпространените у нас и по света. Ако нашият преглед ви е вдъхновил да се захванете сериозно с йога, просто снабдете се с удобен екип и запишете час за класа по йога. Само след няколко седмици ще почувствате промяната  – както във физическата си форма, така и в спокойствието на ума и емоциите. А ние можем да допълним от личен опит – опитайте, заслужава си!

Последни публикации в блога