Парите от „търговията с гражданство“ в ДАБЧ – инвестирани в биткойни

2
127
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Парите от „търговия с гражданство“ в Агенцията за българите в чужбина са инвестирани в биткойни, обявиха от прокуратурата. Специализираният наказателен съд остави в ареста председателя на агенцията Петър Харалампиев, главния секретар Красимир Томов и сърбина Марко Стойов. Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи и търговия с влияние, като Харалампиев е сочен за ръководител.

В съдебната зала стана ясно, че според прокуратурата още през юли миналата година, само няколко седмици след като заел поста на председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев се е срещнал с представители на българските общности от Западните Балкани и Украйна и им обяснил как ще се работи и по какви тарифи. Парите трябвало да се предават лично на него.

Защитата възрази, че доказателствата са само от свидетелски показания и то от хора, които сами се уличават в извършване на престъпление.

„Основният свидетел е настоящият зам.-шеф на Агенцията. Той твърди, че е присъствал на уговорки, но не е видял пари за получаване и той не е получавал“, каза Марияна Тодорова, адвокат на Красимир Томов.

 „По делото не е намерен нито един лев у никой от обвиняемите“, оябви Николай Кокинов, адвокат на Петър Харалампиев.

„В кориците по делото има редица протоколи, в които са отразени намерени значителни суми в различни лица. Включително са събрани и са намерени и иззети биткойн портфейли, като има доказателства, че част от парите от подкупите се трансферират във виртуални валути“, каза прокурор Ангел Кънев.

Третият обвиняем – сърбинът от български произход Марко Стойов бил задържан в Кюстендил часове преди да отиде на среща с Петър Харалампиев, за да му предаде подкуп от 5000 евро. От прокуратурата твърдят, че имали намерения да ги арестуват в момента на рязмяна на парите, но това не станало.

„Получихме конкретна информация, потвърдена и от СРС-та, че той се опитва да се върне обратно в Република Сърбия. Изследваме и други обстоятелства относно други граждани на чужди страни. Съществуваше риск въобще да не можем да го установим на територията на страната“, заяви прокурор Кънев.

Прокурорът допълни, че предстои повдигането на обвинения и на други участници в групата. В страни от Западните Балкани са изпратени искания за проверка на автентичността на редица документи, с които е доказван български произход.