Невена прославя класата ни пред света

1
204
Добави коментар
bobian17
bobian17

За пръв път в най-новата ни история един наш дизайнер заяви смело: „Аз обличам съпругата на българския президент“.

Невена през обектива на John Swannell, направил първата официална снимка на принцеса Даяна и синовете й.

Боряна Антимова

„За пръв път България и институцията президентство имат достойно лице пред света.“ Това бяха най-честите коментари в публичното пространство след визитата на президента Румен Радев и съпругата му Десислава при кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец на 18 октомври. За пръв път в най-новата ни история един български дизайнер се изправи смело пред света и каза: „Аз обличам съпругата на българския президент“. Това подчерта Невена Николова, дизайнерът, който облича Десислава Радева.

„У нас е разпространено такова политизиране, каквото няма никъде по света – коментира Невена. – Това няма нищо общо нито с работата ми като стилист, нито с мисията ми – да представя пред света България, институцията българско президентство и една елегантна и стилна двойка. Макар да работя в Лондон, аз съм българка и радея за нашата страна.

Най-сетне хората у нас и по света могат да кажат: „Имаме добре изглеждаща президентска двойка, представяща културата на тази страна, която е дълбоко скрита от векове“. Българската нация е незаслужено неглижирана от векове! Мои клиенти, българи емигранти ме поздравяват, че съм лоялна към страната си и обличам достойно госпожа Радева. Хората невероятно много се вълнуват и гордеят с това, защото все още новините, които идват от България, са предимно с негативен знак.“

Силуетът на прословутата рокля в кралско синьо, с която Десислава Радева се представи пред кралицата, е комбинация от по-прибрана долна част с хармонично контрастираща лежерна горна част, които заедно подчертават финеса на движенията на дамата, обясни Невена. Богатото деколте отлично подчертава специфичните характеристики на използваната тъкан – любимият гладък плат на дизайнерката, която иначе е основно популярна с майсторското познаване и работа с дантела, донесла й признание и в Меката на модата Лондон.

Свободно падащите гънки на плътната материя отлично подчертават кадифената дълбочина и в цвета. Ръкавът е тип кимоно, кройка, позволяваща на материала да се движи и да оформя собствени обеми. Тоалетът е цяла рокля, но преднамерено е разделена визуално на две, което е видимо само на гърба. Там тесният копринен черен колан прави фина връзка с черните чанта и обувки от велур.

Кралица Елизабет Втора приема президента Румен Радев и съпругата му Десислава в Бъкингамския дворец.

Цялата визия е задълбочено обмисляна и изцяло стратегически решена, за да може да осигури изключителен комфорт, красота и адекватност на Десислава Радева за тази много специфична и важна визита, подчерта Невена. Изборът на цвят не е случаен, но не защото е “кралско син”, а защото по преценка на дизайнера всеки от обичайните пастелни и бонбонени цветове на кралицата добре хармонира на този нюанс, който на първо място отлично изразява физиката и силното присъствие на съпругата на българския президент.

Десислава Радева с Брижит Макрон:

Точната дреха за точната личност е в основата на работата на Невена, която вече 18 години облича клиенти. Диапазонът им е широк – от британския кралски двор и аристократичния и политически елит, през холивудски величия и бизнес дами, абитуриентки и скромни и дискретни личности. Общото между всички тях е, че се доверяват на класата, финеса, елегантността и изискаността на тоалетите на Невена, а също и на нейната дискретност, интелект и богата обща култура. Държат да са бляскави, но и изискани и стилни на техните затворени приеми и партита, като стоят далече от публичността.

Алис – един от култовите тоалети на Невена.

Самата Невена също държи да работи тихо и скромно. „Моят маниер не е да се показвам на общо основание – казва тя. – Бляскавите самоцелни ревюта не са по вкуса ми, работя си задълбочено по проектите и затова хората се радват на тези стойности. Те рядко се срещат сред дизайнерите, които като цяло са доста кресливи днес. Моите клиенти са просто стойностни хора – от младите момичета до достолепните дами. Всички са личности, индивидуалности с определени търсения и елегантна душевност.“

Класата на Невена е оценена на Острова и по света много преди да бъде поканена за дизайнер на Десислава Радева. Роклите й – нейната стихия – са не просто красиви дрехи. Те носят послания и олицетворяват класа, изисканост, изящество и стил. Работи предимно кутюр. Модата й е разнолика, доказала е, че прави дрехи за всякакви поводи, но я избират предимно за върховете в живота си, за най-значимите си събития.

Невена е чест гост в именията на богатите си клиенти по света – и българи, и чужденци. Канят я не само като техен дизайнер, а и като личност със знания и богата обща култура. „Моите приятели, клиенти и почитатели от аристокрацията са невероятно уважителни и изключително внимателни към мен – казва дизайнерът. – Редовно гостувам в частни имения с историческа и културна стойност. В едно от тях кралицата е била години наред чест гост. Тези хора ценят артистичността, дарбите и човешките стойности много повече от други, знаейки добре, че да си артист е отговорност и тежест също, освен блясък.“

„На вътрешните им светски събирания винаги държат да присъствам, интересна съм за техния приятелски кръг. Ценят истинското изкуство, нещата отвъд моите тоалети и, че изглежда мога да водя разговор на всякакви теми. В разговорите те изтъкват моята етика и култура и, че чрез своята мода успявам да им дам адекватен израз в обществото“, казва Невена.

„Вие не само правите прекрасна мода, но и самата изглеждате великолепно“, казва Албер II, принцът на Монако, като целува ръка на Невена.

Тя е установила, че с особите от британския кралски двор й е много леко да работи. „Те носят тоалетите ми безшумно и без фалшива показност – коментира дамата. – Често чувам някоя почитателка или клиентка да ми казва, че е видяла мой тоалет на някое вътрешно тяхно събиране. Някои си избират тоалети от моя шоурум. (Невена има шоурум на 200 м от най-известната със скъпите си бутици „Слоун стрийт“ в Лондон – б.а.) Те просто не обичат да се показват, да карат видимо скъпи коли, да носят видимо скъпи марки. Обичат лукса, който не „крещи“ , но за сметка на това стои категорично.“

Протоколът, който е длъжна да спазва, когато облича съпруги на лордове и дами от английското висше и политическо общество, не я затваря в рамки като творец.

„Когато ми се обаждат от канцелариите на лордове, трябва да знам кой какво и по какъв повод трябва да облече – казва Невена. – Правила съм например булчинската рокля, а и много други тоалети на съпругата на секретаря на бившия премиер Джон Мейджър, лорд МакКол. Невероятна личност, достолепен мъж и брилянтен хирург. Двойката се ожени на късна възраст и направихме фантастична булчинска рокля. Имах честта да присъствам на сватбата, която се състоя в парламента. Дамата е постоянен наш клиент, тази година например седя до кралицата на откриването на парламента с иконична моя рокля в червено.“

 

Формулата й за успех сред толкова високопоставени клиентки е професионализъм, последователност, дисциплина и много труд, със съответната култура и адекватно поведение. Не твори неносими тоалети заради самоцелна показност. Всичките й дрехи са с вечна материална стойност заради много високото си качество и нямат давност заради класическата си елегантност. Много от тях могат да се носят извън поводите, за които са създавани.

Известна е сред водещите дизайнери в света с тоалетите си от най-трудната, но и най-красива и експресивна материя – дантелата. Още на втората й година работа в Лондон авторитетният „Дейли Телеграф“ нарежда името на Nevena London сред такива магьосници на дантелата като Долче и Габана, Оскар де ла Рента, Алекзандър Маккуин, Шанел, Армани, Диор, Прада. Разкошните дантели, с които тя работи, поръчва директно от Франция, от фирми с над 100-годишни традиции.

Статията в Daily Telegraph, на преден план е роклята на Невена – Алис.

„Обичам и гладките и еднотонни материи, те ме предизвикват да се развихря по силуета и разнообразието от форми, които биха се създали при движението на дамата“, казва Невена, която не работи по скици, а направо с плата върху манекена. Такъв е стилът на традиционната школа на гигантите на висшата мода, носители на истинската традиция и устои в занаята, като Диор, Живанши, Баленсиага, допълва тя. За нея правилната дреха е оръжие, силно изразно средство и много активна енергия. Когато човек с ум, култура и силни личностни качества е и облечен добре, той постига много повече, подчертава дизайнерът.

Не е прието да споменава имената на известните си клиенти, но скоро е направила рокля на една млада певица с над 31 милиона последователи и 295 милиона гледания в социалните мрежи. На сватбата на Пипа Мидълтън нейна рокля носи близка до младото семейство дама. Червената дантелена рокля е забелязана и публикувана във Vogue.

Преди време я търсят да направи рокля на Бионсе, но трябва да е готова за по-малко от 3 дни и като отговорен професионалист Невена отказва. В неин тоалет Тамара Екълстоун, наследницата на Формула 1, се снима на корицата на сп. Hello!. „Никога, никога не разделям клиентите си на знаменитости и други, за мен и екипа ми личността и човекът е над всичко“, изповядва кредото си дизайнерът.

Последният проект на Невена е онлайн бутик с нова, по-достъпна линия от тоалети, които позволяват носене и в ежедневието. В момента Невена работи и върху тоалети за корпоративни празненства около предстоящите празници и вече около абитуриентските и сватбени вълнения за следващата година. Слабост са й нейните български клиенти, който са горди с нея и я намират от всички части на света.

Сн. сп. EVA.

Дизайнът не е единствената й стихия

Невена е музикална, свири на пиано от 5-годишна. „Моето пиано горе-долу ме следва при всичките ми премествания. Когато бях на 14 години, имаше колебания дали да вляза в немската гимназия или в музикалното училище, защото имах таланта и за двете. Но ето, развих дарбата си в модата, където хармонията също е от основно значение. Но пианото определено ми липсва тук, в Лондон“, казва Невена.

Докато е в Немската гимназия, учи година и половина в частно училище в Германия и има дипломи с най-високата възможна оценка за немски език от „Гьоте институт“. Влиза при много силна конкуренция скандинавистика в Софийския университет, която продължава в Норвегия, като печели стипендия след стипендия. Говори немски като майчин език, а също норвежки, шведски и английски.

Малката Невена расте в Пазарджик в дом, превърнат от нейната креативна майка в истинско царство на красотата, стила и изяществото. „Тя беше преподавател по немски и изключителен естет. Роклите, които носех, също бяха ушити от нея – прекрасни и много цветни в онези сиви времена“, спомня си Невена. Днес майката е много важна част от Лондонския екип на Невена.

Източник: Труд