Фактори, съдействащи за импотентност при мъжа

1
144
Добави коментар

Фактори, съдействащи за импотентност при мъжа

Напоследък забелязвам все повече жени да се запитват защо желанието на мъжете им за секс е намаляло или изчезнало. Това предизвиква в тях объркване, смущение, понякога и обвинение. За да разберем по-добре какво предизвиква това състояние у мъжа и кои са факторите, водещи до него, ще разгледам основните психологически и физиологични проблеми, които водят до импотентност при мъжа.
Импотентността още е известна под наименованието еректилна дисфункция. Това е полово разтройство, което се характеризира с неспособността да се получава и задържа ерекция. Импотентността при мъжа засяга този орган от тялото, който олицетворява неговата мъжественост, сила и който допринася до голяма степен за неговото самочувствие и самооценка. Ето защо, когато настъпят промени или има проблеми в тази област, това директно се отразява върху неговото Его, чувства се по-уязвим и неспособен.
Физиологичните причини за еректилната дисфункция могат по-лесно да се установят и те съществуват при 5 до 10% от мъжете. При по-голямата част, няма физическо увреждане и проблемът е преди всичко психологически. Най-голямата грешка, която един мъж може да направи, когато се сблъска с подобен проблем е да го пренебрегва, да не се говори и да не се мисли за него.
Импотентност може да се появи на всяка възраст, независимо от образованието, расата. Според специалистите в тази област, до голяма степен тя се дължи на мислите на мъжа. Рядко мъж с положителна нагласа и мисли спрямо секса има подобни оплаквания. Според д-р Хелън Каплан половината от населението на земята в един или друг момент в живота си се е случвало да загубят ерекцията си или да не могат да я задържат. Страхът от евентуален провал предизвиква понякога у мъжа намаляване на желанието за секс и избягването на ласките на своята партньорка. Често безпокойството преминава в паника, като мъжът се стреми да избяга и „страни” от своята половинка.
Фактори, водещи до импотентност:
– Алкохол. В повечето случаи той предизвиква желание за секс, но води и до неспособност за изпитване на пълноценна физическа наслада от него. Алкохолът действа като депресант върху нервната система и пречи на половите функции по същия начин, както влияе и на неправилната координация и говор. Според изследвания 90% от алкохолиците, страдащи от цироза са импотентни.
– Лекарствени препарати. Импотентността може да се дължи и на определени лекарствени средства, които се приемат. Едни от тях могат да бъдат: амфетамини, наркотици, естроген, кортизон, прогестерон, успокоителни, преспивателни, психотропни вещества, препарати подтискащи моноаминовата оксидаза и др.
– Затлъстяване. Рязкото надебеляване може да окаже влияние върху желанието за сексуален акт. Затлъстяването се сочи като един от основните причинители за намаляване на сексуалното удовлетворение, също така влияе върху самооценката, самочувствието и увереността.
– Диабет и други заболявания. Установено е, че между 40 до 60% от диабетиците са импотентни. Проблеми се срещат често и при мъже със сърдечни заболявания, множествена склероза, бъбречни нарушения. хапчета за ерекция
– Умора и стрес. Те са едни от водещите причинители за намаляване на сексуалната активност и предизвикването на импотентност. Натрупаната умора, напрежение, стресови ситуации влияят върху пълноценното сексуално общуване. Все повече ежедневието и работната атмосфера допринасят за тези фактори. Все повече мъже се прибират от работа до голяма степен емоционално и физически изтощени, без енергия за каквото и да било. Докато мъжът е напрегнат и се опитва насила да постигне ерекция, трудно ще успее. Това може да доведе до тревожност от евентуален сексуален провал, който да предизвика цяла верига от реакции на страх, които да доведат до състояние на импотентност. Жената може да допринесе много за отпускането и предразполаането към спокойна атмосфера, да се провокират приятни усещание и мисли.
– Депресия. Тя може да не доведе до импотентност, но намалява сексуалното желание и удоволствие. В това състояние, мъжът губи желание да се радва на живота, да изпитва приятни емоции, има ниско самочувствие и самооценка. Според учените редките полови контакти задълбочават повече депресията и стреса.
– Намаляващата жизненоспособност. Навлизането на мъжа в средната възраст 50 – 55 години оказва влияние върху неговата физическа активност и способности. С напредването на възрастта проблемите в сексуалната област се увеличават. Мъжете, които се приспособяват успешно към тези промени, запазват своята сексуална активност и удовлетворение.
Въпреки изброените фактори, основният причинител за имотентността е нагласата и мислите на мъжа. Мъжът е силно отдаден на своята способност или неспособност за достигане на ерекция и задоволяване на жената, с която е. Съсредоточен е върху реакциите на своето тяло, опитва се да управлява своите полови рефлекси, но те са чувствителни единствено към желанието и възбудата. Обръща внимание повече на своите провали, като понякога ги генерализира във всички области на своя живот. Подобно мислене е саморазрушително, поражда страха от провал, който е най-големият проблем, скрит под повърхността.