Цачева разпореди проверка за раздадени премии в Агенцията по вписванията

1
191
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Правосъдният министър Цецка Цачева разпореди проверка за раздадените бонуси в Агенцията по вписванията. Повод за това стана медийна публикация относно допълнителни възнаграждения, раздадени за времето, по което Търговският регистър не работеше. Премиите възлизат на 700 000 лева и са били присъдени за “постигнати резултати” за юли, август и септември, написа днес в-к “Сега”, позовавайки се на “свои източници”.

В официалното становище на Агенцията по вписванията се посочва, че платените през последното тримесечие на годината премии възлизат на 599 007 лв. Бонусите били изчислени “според индивидуална оценка на всеки от общо 635-те служителя на агенцията”. От институцията са категорични, че отговорните за срива на Търговския регистър – Директорът и експертите от Дирекция ИОТ, не са получили ДМС за последното тримесечие. Бонуси обаче били раздадени на служителите, работещи по другите три регистъра, които не са спирали работа.

”Служителите, които добросъвестно са си изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение. Особено, имайки предвид, че системата на заплащане в бюджетната сфера предвижда такъв механизъм. Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжности лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързани с техническия проблем, възникнал в регистъра – за мен това е неприемливо”, коментира финансовият министър Владислав Горанов, предава БНТ.

Въпреки уверенията, че нарушение няма, правосъдният министър разпореди проверка. Резултатите от нея трябва да станат ясни до седмица.