Изключителни съвети за правилното и навременно развитие на фината моторика при най-малките | BeBuvki.com

1
78
Добави коментар
sharenkapov
sharenkapov

Изключителни съвети за правилното и навременно развитие на фината моторика при най-малките

Навременното и правилното развитие на фината моторика, обикновено, се свърза с възможността на бебето да започне да комуникира по-бързо и лесно, както и да проходи безпроблемно без значение какви обувки за прохождане сте купили или какво е наследило от вас като ген в тази насока

Координираните движения са доказателството за правилното развитие на фината моторика. Липсата на такива при напреднала възраст, тоест леко изоставане, никога не следва да се третира веднага като неврологичен, психологичен или дори ортопедичен проблем. Обратно, това, което вие като родители трябва да направите, е да положите усилия наред с детето си, тоест да му помогнете.

Ето няколко изключителни съвети за правилното и навременно развитие на фината моторика при най-малките:

1. Масаж от най-ранна възраст Учените са установили, че масажът след баня е най-полезен при бебетата (а защо не и при възрастните, всъщност?!), тъй като кожата е загряла, тоест рецепторите са най-лесно достъпни. Когато говорим за полезен масаж, имаме на предвид както за лечебен масаж срещу колики, например, така и подсилващ имунитета и дори стимулиращ развитието – включително на мускулите.

2. Детското творчество е отличен вариант да забързате развитието на детето, без дори да го поставите в ситуация, в която да си мисли, че нещо не е наред в него или е болно Опциите за творчески забавления са повече от много, но зависят от възрастта на мъничето. Най-често препоръчваните творчески идеи за развитие на фината моторика са рисуването (за бебетата най-добре: с тебешири навън, оставяйки ги да се учат от по-големите, за да им е по-интересно), игри за подреждане, като в случая трябва постепенно да намалявате размерите на предметите, достигайки до малки деликатни парченца или фигурки, за да увеличавате степента на трудност и т.н.

3. Свирене на музикален инструмент Много от съвременните детски играчки наподобяват истински музикални инструменти и това съвсем не е нито случайно, нито начин да превърнете живота на съседите си в още по-голям ад, след тригодишното изпитание (а може и по-дълго), на което сте ги подложили с новия член в семейството си. Свиренето на музикален инструмент развива именно фината моторика на пръстите на ръцете, които в последствие отключват и това на останалите мускули, за които споменахме по-горе.

4. Допирът, физическият контакт с други хора Разбира се, не е нужно да пуснете едва проходилото си дете с любимите му обувки за прохождане на площадката, за да може всеки да го пипне, та да развиете фината му моторика. Вашият личен допир и търсене на контакт с бебето са напълно достатъчни.