Намислете си желание! Леониди ще се сипят през следващия уикенд

1
174
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Според поверието, когато видим падаща звезда, трябва да си намислим желание и то ще се сбъдне. Е, подгответе си повече от една мечти, защото след броени дни предстои метеорен дъжд. През следващия уикенд приказният метеорен поток на Леонидите достига своя пик, сочат данните на Института по Астрономия към БАН.

Леонидите идват от опашката на кометата Темпъл-Тътъл, която за последно мина покрай Земята през 1998-а година. От гледна точка на нашата планета, падащите звезди се зараждат в съзвездието Лъв (от лат. Leo), откъдето идва и името им. Потокът на Леонидите е активен между 6-и и 30-и ноември, като тази година пикът на звездопада се пада на 17 ноември.

Наблюдението през първата половина на нощта ще бъде затруднено заради напредналата фаза на луната. В петък тя ще изгрее в 14:00 часа и ще залезе около полунощ. На 17-и изгревът на Луната ще бъде в 14:29 часа, а залезът – в 00:48 ч.

Ако все пак не успеете да зърнете падаща звезда, през декември отново ще имате този шанс. В средата на месеца ще наблюдаваме пика на Геминидите, а в навечерието на Коледа ни очаква и максимума на Урсидите.