УСПЕХ: Частната американска компания Рокет Лаб изстреля ракетата Електрон на своя първи комерсиален полет!

1
187
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab

11 ноември 2018 г. 10:20 ч.

Светослав Александров. Днес официално започнаха комерсиалните превозвания на малки спътници със специализирани ракети! Американската частна компания Рокет Лаб проведе своето първо редовно изстрелване на ракетата „Електрон“ в 05:50 ч. тази сутрин, а в космоса бяха изведени шест спътника – два за компания Spire Global, два за Fleet Space Technologies, един за Geo Optics Inc., един за програмата Irvine CubeSat STEM. Всички спътници бяха вмъкнати в техните целеви орбити. 

Преди официално да влезе в експлоатация, ракетата „Електрон“ е летяла два пъти преди. Дебютът й бе през май 2017-та година. Тогава тя достигна до космоса, но не можа да влезе в орбита. Въпреки всичко ръководството на Рокет Лаб остана доволно от полета – рядко се случва изцяло нова ракета да стигне космическото пространство от раз. Вторият полет бе проведен на 21-ви януари тази година. Всичко мина успешно и в орбита бяха въведени спътници на Planet Labs и Spire Global. Освен тях Питър Бек, създател на компанията, тайно изстреля още един спътник „Звездата на човечеството“. Този спътник бе с диаметър 1 метра, с форма на дискотечна топка и светеше ярко в небето с отразена светлина. Това подразни някои от професионалните астрономи, тъй като ярките спътници пречат на определени научни наблюдения.

Напомням на читателите, че Рокет Лаб, макар и да е американска фирма, провежда своите полети от космодрум, разположен на полуостров Махия в Нова Зеландия. Считано от 2019-та година компанията ще започне да изстрелва ракети и от Средноатлантическия регионален космодрум в Уолопс, САЩ.

Ракетите „Електрон“ са изключително иновативни. Нейните двигатели „Ръдърфорд“, които се произвеждат в Калифорния, САЩ, са първите, при които горивните помпи се захранват от електричество и цялото гориво се изгаря в главната горивна камера, без част от него да се пренасочва към помпите. 

Няма спор – днешният полет е от изключително голямо значение за индустрията на малките спътници. Доскоро хората, които искаха да изпратят спътник в орбита, нямаха големи възможности – спътникът или трябваше да лети като вторичен товар на ракета, или да бъде качен на някой кораб към „Международната космическа станция“ и да бъде освободен от борда й. Това силно ограничаваше избора на орбита. С ракети като „Електрон“ обаче купувачът сам ще може да избира в коя орбита да изстрелва спътниците си. В бъдеще такива ракети ще позволят да изпращат и малки спътници към Луната или планетите. 

Очакваме първите полети на малки ракети и на други компании. В САЩ на финалната права са фирмите Вектор и Върджин Орбит. Няколко китайски стартъп компании също работят по създаването на орбитални ракети за малки спътници. В края на октомври ракета на китайската фирма Ландспейс се опита да достигне до орбита, но поради аномалия в работата на третата степен полетът завърши с неуспех. И все пак няма спор – това е нова пазарна ниша, в която конкуренцията е голяма, а пазарът е далече от насищане. Все още има много повече спътници, които стоят на Земята и чакат да бъдат изстреляни, отколкото ракети за тях. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube Link)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/