Иран завършва разработването на националната си криптовалута

1
161
Добави коментар
cryptomaniabg
cryptomaniabg

Иран финализира развитието на своята национална криптовалута, която се подкрепя от местната фиатна единица – rial. След като Централната банка на Иран (CBI) одобри нейното използване, текущата цифрова валута ще бъде издадена на банковите институции за тестване на плащания, вътрешни и между банкови плащания според местните медийни отчети.

 

Банките и държавната цифрова валута

 

Говорейки за Ибена (иранска информационна агенция), свързана с централната банка на страната, главеният изпълнителен директор на корпорацията за информационни услуги (ISC) СSeyyed Abotaleb Najafi, заяви, че криптовалутата, подкрепена от държавата може да се използва в разпределена и индивидуална рамка за прехвърляне без никаква външна намеса. 

CBI сключи договор с компанията на Najafi за разработване на национална цифрова валута за използване в разширяването на банковите системи и за заобикаляне на икономическите санкции на САЩ.

Najafi подчерта, че държавната криптовалута все още е във фаза на разработване. Основно е разработена, за да проучи възможностите и полезността на цифровите монети и блокчейн технологията, която ги подпомага при улесняването на финансовите плащания, банковите платежни системи и банкирането на дребно. 

Rial-Backed Cryptocurrency за неутрализиране на санкциите

На 5 ноември САЩ обявиха тежки икономически санкции срещу Иран, които с изключение на осем държави, скъсаха отношенията им с останалата част от света от нефтения, корабоплавателния и газовия пазар на страната. По-рано през май президентът Доналд Тръмп се отказа от ангажимента на предшественика си Барак Обама с Техеран.

 

Мерките срещу финансовата система вече започнаха да вредят на международните финансови споразумения. Тази седмица американската глобална банкова мрежа Swift разгроми връзките си с централната банка на Иран, оставяйки страната и нейните граждани в забрава. В областта на криптовалутите, глобалните борси Binance и Bittrex съобщават, че неофициално са заличили Иран от списъка на подкрепяните държави.

Najafi каза, че иранската държавна криптовалута е подкрепена от локалната фиатна валута реал,което от своя страна е малко странно решение като се има предвид текущата волатилност на единицата и бързата загуба на стойност. 

Подобно на Венецуела, която създаде криптовалута, наречена “петро”, Иран, третият по големина производител на петрол в света, се надява да използва криптовалутите, за да компенсира очакваният удар, произтичащ от икономическите санкции. 

 

Харесайте нашата страница във фейсбук и ни последвайте в Twitter.

Инвестирайте при нас и печелете напълно пасивно от реална бизнес възможност. 

Related