Кога подобното привлича подобно в магията

9
277
Добави коментар
taro-bg
taro-bg

Много хора са убедени, че подобното привлича подобно и за да сработи това, не е необходимо да правят нищо друго, освен да искат. Все едно принципът е аналог на духа от вълшебната лампа и изпълнява желания, като трябва само да щракне с пръсти. Но така ли е наистина?

Всъщност не. Смисълът е по-друг. Ако човек желае да постигне нещо, то само с искане (а ако следват идеите от някои книги- и с визуализация) няма как да случи изпълнение на желанието му. 

Давам мой любим пример, за да илюстрирам по-ясно какво е недостатъчно, за да сработи горния принцип за подобното. 

Нямам пари да си я позволя, обаче искам вила на Хаваите. Мога много силно да го искам. Мога и да си представям живо и образно как да изглежда. Но искането (с или без визуализация) ли е подобното, което ще привлече подобно? Очевидно не, защото с едната фантазия за вилата на Хаваите и ще си остана, ако само искам и си визуализирам вилата, която искам. 

Причината е, че фантазията, ако я заложа за подобно, ще се превърне в елемента, който ще ми привлече подобно, т.е. само и още фантазии. И ще си получа една фантасмагорична вила като краен резултат. Пък аз, в случая, не искам една вила на Хаваите във фантазиран и измечтан вид, ами съвсем реална я искам. Значи въобще не съм в изгодна позиция, ако за целта си представям, фантазирам, мечтая. 

Мога ли обаче все пак да ползвам принципа за подобното и да получа вила на Хаваите. Мога. Следва обаче една неприятна думичка – НО – която присъства в почти всяко хубаво звучащо обещание. В случая си поставих много висока цел и няма да стане лесно да я получа. 

Такава висока цел изисква от мен да се размърдам и да си изкарам парите. Едва след това вече ще мога да си мисля за покупки на вилата. Мога ли да си изкарам толкова много пари като използвам същия принцип? Мога. И пак идва неприятното НО. Защото трябва да имам нужните клалификация, умения и прочие, за да си ги изкарам парите в нужното ми количество.

Пари не се изкарват току тъй и особено в България. Но не е невъзможно и да се изкарат (и имам предвид честно). Ако работя примерно като метач някъде и друго не планирам да правя, то по-добре да я забравя тази вила. Но ако имам уменията за собствен бизнес и го направя успешен и го разрастна до голям и успешен бизнес, сега как звучи, доближавам ли се до вилата? Може би вече да.

Но покупката на вила на Хаваите е сложна за изпълнение цел, както вече посочих. Най-добре е човек да си поставя по-лесни за постигане цели. И не да ги мечтае, а да си направи план за постигането им и да го изпълни. Ако някъде по плана е допуснал грешка, да я коригира. Само тогава може да разчита, че принципът „подобното привлича подобно“ работи в негова полза наистина.