Градът на инките Мачу Пикчу, Перу

9
322
Добави коментар
taro-bg
taro-bg

В буквален превод Мачу Пикчу означава „Стар връх“. И като погледнете руините на снимката, изглежда изборът за име е подходящ. Градът е построен от инките през 15 век, като в момента населението му е около 2500 туристи на ден. 

Не е зле като за град, функционирал до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята. През същата тази година всичките жители на Мачу Пикчу изчезват. Защо, остава загадка и до днес. Все пак градът е резиденция на владетеля на инките. Вътре бил построен огромен палат и множество храмове. А ето на, внезапно опустял.

Мачу пикчу е известен още и като „Изгубеният град на инките“. Градът наистина е изгубен и за времето между 1532г. и 1911г. за него се носят само легенди. Много търсачи са се опитвали да го открият, заради слуховете, че вътре е пълно със скрити съкровища. Търсенето на града дълги векове завършвало безславно.

Чак през 1911 г. Мачу Пикчу е открит от Хирам Бингъм (историк и преподавател в университета в Йейл), който също така и не успява да намери митичното съкровище. През въпросната година започват разкопки, които да дадат повече информация.

Изчезването на жителите се оказва само една от загадките, които остават без отговор. Би могло да се каже, че целият Мачу Пикчу си е една нерешена загадка. Като се започне от щателно обработените каменни блокове, от които са изградени неговите постройки, та се стигне до правилните геометрични форми на тези постройки. 

Строителството е толкова качествено, че дори днес, 500 години по-късно, терасите удържат града върху себе си, независимо от дъждове и  метеорологични условия.

Многоъгълната зидария прави впечатление на не само със своята точност. Същата техника е използвана в противоположната част на Земята в Аладжа-Хююк на територията на съвременната Турция. Как се е стигнало до подобно нещо, си остава неизяснено.

Интерес предстовлява и фактът, че в Мачу Пикчу има изградена от инките слънчена обсерватория, която отчита включително и равноденствията.

Мачу Пикчо в нашето съвремие може да бъде разглеждан като градът, който нито природата, нито завоевателите са успели да изличат от историята.