УСПЕХ: Русия благополучно изстреля ракетата Союз-ФГ с товарния кораб Прогрес МС-10 на път към МКС!

1
188
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 16 Ноември 2018

Посещения: 23

Кадър от днешното успешно излитане. Снимка: Роскосмос/ЦЭНКИ

16 ноември 2018 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. Днес Русия възобнови изстрелванията си към „Международната космическа станция“, след като тази вечер в 20:14 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя благополучно космическата ракета „Союз-ФГ“ с товарния космически кораб „Прогрес МС-10“. На борда на кораба пътуват 2.5 тона полезен товар – сгъстен въздух, вода, храна, дрехи, научно оборудване. Скачването на „Прогрес МС-10“ със станцията е планирано за 18-ти ноември в 21:30 ч. българско време. 

Днешният успех е добре дошъл за програмата на „Международната космическа станция“. Това бе първото изстрелване към станцията, което Русия проведе след аварията на ракетата-носител на кораба „Союз МС-10“ на 11-ти октомври, при която космонавтът Алексей Овчинин и неговият американски колега Ник Хейг трябваше да извършат спасително приземяване. Излитането тази вечер отваря път за провеждането на нова пилотирана експедиция до края на годината. Ако всичко мине по план, „Союз МС-11“ с космонавта Олег Кононенко и астронавтите Дейвид Сен-Жак (Канада) и Ан МакКлейн (НАСА) ще може да излети още на 3-ти декември.

Тази пилотирана мисия практически ще спаси „Международната космическа станция“ от обезлюдяване. Но освен това НАСА се надява на нея, тъй като съвсем скоро ще започне епохата на частната пилотирана космонавтика. Дебютът на космическия кораб „Крю Драгън“ в роботизиран режим е предвиден за началото на януари, а в пилотиран – към средата на 2019-та година. Задължително трябва да има екипаж на станцията, който да наблюдава януарското скачване между нея и „Крю Драгън“. Само след като то е успешно и корабът се докаже като безопасен, той ще може да се използва за превоз на хора.

За повече информация относно днешния старт: Роскосмос

http://www.space-bg.org/ 

http://www.cosmos.1.bg/