Валери Симеонов си подаде оставката достойно, Борисов я прие

1
186
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

На извънредно съвещание в Министерски съвет Валери Симеонов обяви личното си решение да подаде оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти. Решението ми е лично, не е направено под натиск на премиера Борисов и е съгласувано с коалицията „Обединени патриоти“, особено с Красимир Каракачанов, каза Симеонов.

Премиерът Бойко Борисов прие оставката му, съобщиха от Министерски съвет.

В изказването си Валери Симеонов каза, че причините са продължаващата медийна кампания срещу него и нежеланието му да става повод за напрежение в управлението:

„Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дни, от която кампания, като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред МС, но продължението на тази кампания вече поставя акцент не върху моята личност в качеството ми на поста, който заемам, а и върху народни представители от Националния фронт за спасение на България.

Пак по същия начин с частично публикуване на изказването, вадене от контекста и вменяването на вина на мои съпартийци. Вече ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания от която се възползват съответно и определени политически сили.

Наясно съм също така, че тази медийна кампания удря върху рейтинга и авторитета на правителството и се превръща в една пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си го позволя“.

Управлението е едно от най-успешните и не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки условия, предпоставки за обществени настроения, протести и атаки, не само от опозицията, а и от извънпарламентарни партии и цели групи на обществото, каза Симеонов.

Станах вицепремиер, не защото това ми е детската мечта, а само защото за това настояваха моите партньори – да бъда като гарант на това управление, участвайки в него като гарантирам подкрепата и на партията, която ръководя, посочи той.

„Затова съм вицепремиер и никога не съм поставял условията да бъда назначаван за такъв, но по настояване на моите партньори аз поех тази отговорност“.

Смятам, че това е най-правилната постъпка – да не създавам проблеми на правителството на „Обединени патриоти“ на ГЕРБ, каза Симеонов. Той изреди част от работата си по време на заемането на поста, като заградителното съоръжение по границата с Турция, връзките с нашите сънародници в държавите с българска диаспора.