Откриха произведения на изкуството от Ледената епоха в пещери във Франция

2
232
Добави коментар
stivi56
stivi56

Археолозите от университета в Тюбинген, Германия, откриха по стените на две пещери в източна Франция изображения на животни, създадени преди 12 000 години. Екипът, ръководен от професор Харалд Флос, работел с експерта Хуан Руиз от Университета в Куенка, Испания.

 

Тези произведения на скалното изкуство са открити в района Сон-е-лоар, в Бургундия, който се отличава с често намиране на палеолитни находки. Поради това учените отдавна подозират, че има и пещери с древни картини. В края на краищата те открили праисторическите рисунки, скрити от векове под някакви следи, рисувани между шестнадесети и деветнадесети век.

 

Според Харалд Флос, покритието на рисунките, намерени на стените на пещерите Agneux I и Agneux II, са предимно надписи на имена и дати, плюс някои фигуративни образи. Поради местоположението им в живописен район, много хора са посетили пещерите и са оставили своите белези там.

 

Въпреки това, напредналите техники за сканиране позволили разкриването на рисунки на кон и един вид праисторически елен, нарисувани като силует от „анатомично съвременни хора“ по време на ледниковия период.

 

Изследователите посочиха, че техните открития в региона могат да предоставят нови данни за взаимодействието между тези хора и неандерталците.