„Ел Рей“ Замбада заяви, че „Ел Чапо“ Гузман е подкупил Интерпол и главния прокурор на Мексико

1
246
Добави коментар
stivi56
stivi56

Хоакин „Ел Chapo“ Гузман е подкупвал Главната прокуратура (PGR) на Мексико и Интерпол, заяви наркотрафикантът Хесус Ел Рей Замбада, който отново свидетелства в четвъртък в историческия процес срещу Гузман, провеждан в Ню Йорк, САЩ. Процесът се счита за най-големият за трафик на наркотици в историята на САЩ.

 

„Ел Рей“ бе арестуван в Мексико през 2008 г., а след това екстрадиран в САЩ. Той е брат на Исмаил „Ел Майо“ Замбада, укриващ се от правосъдието.

 

Замбада, който посочи брат си Исмаил Гузман като ръководител на картела Синалоа, заяви пред съда, че престъпната група е платила огромни подкупи на полицията и други висши държавни служители, предпочитайки да преговаря в долари за защита на операциите на картела.

 

„Ел Рей“ заяви пред съда, че в началото на 2000 г., по искане на Гузман, членовете на картела, са изпращали плащания по $ 300 000 на месец на различни правителствени служители и мексикански висши полицаи.

 

Защитата на Гузман се опита да противодейства на твърденията, като посочи, че някои свидетели сътрудничат на американското правителство, за да намалят собствените си присъди.

 

Замбада каза, че картелът Синалоа е контролирал хангар на летището в Мексико Сити, където имал склад за съхраняване на кокаин от Колумбия и редовно подкупвал управата на мексиканското летище, за да има защита.

 

Освен това Замбада, който се явява като свидетел на американското правителство, се самоопределя като лидер на картела в Мексико Сити.

 

Замбада е само един от 16-те свидетели, които се очаква да свидетелстват в съда. Той обясни, например, как се провела „мравчената операция“ за влизане на дрогата в САЩ. „Много по-трудно за органите е установяването на малък товар, защото хиляди превозни средства пресичат границата всеки ден. С 10 коли по 20 кг във всяка, ако загубите една, ще загубите само 20 килограма и това не е много „, каза той пред съда.