Александър Бел – велик учен отдал живота си на науката

4
169
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Александър Бел е роден на 3-ти март 1847 година в град Единбург, Шотландия. Той е вторият син от общо трите деца на Александър и Елиза Бел. Когато е на 13 години завършва Кралското училище в родния си град. Баща му е професионален оратор, а майка му виртуозна пианистка, въпреки проблемите със слуха. В продължение на една година учи в Единбургския университет, но смъртта на двамата му братя (Мелвил и Едуард) става причина семейството да мигрира в Канада (град Брантфорд, провинция Онтарио) през 1870 година.

Александър Бел на 26-годишна възрастСнимка: www.pc.gc.ca

През 1873 година преподава физиология на говора в Бостънския университет. На 7-ми март 1876 година Патентното ведомство на САЩ му издава патент №174465. В последствие това изобретение се превръща в едно от най-значимите за всички времена – апаратът за предаване на глас и други звуци на разстояние посредством електрически трептения, подобни на вибрациите, предаващи звука по въздуха или с други думи телефонният апарат.

Патента за телефонСнимка: commons.wikimedia.org

Непосредствено след това множество изобретатели започнали да твърдят, че създаването на телефона било тяхно дело. Поради тази причина близо 600 съдебни дела са заведени срещу Александър Бел, но всички те били отхвърлени.

Но това далеч не е единственото му изобретение:

– създава фотофона – устройство за предаване на звук посредством модулирана слънчева светлина, като по този начин осъществява първата ‘оптична връзка’ на цели 213 метра разстояние. Това всъщност е първообразът на съвременната технология за пренасяне на информация посредством оптични кабели.

създава електрическо пиано, предаващо музиката по проводници
изобретява металотърсача
създава ‘Сребърната стрела‘ – първата машина, летяла на територията на Канада
изобретява ‘Подводни криле‘ – приспособление, което дава възможност на лодката да се надигне от повърхността на водата при висока скорост.
през целия си живот Бел активно разработва методи, позволяващи на глухи хора да общуват без да използват езика на жестовете.

Снимка: www.history.com

Самостоятелно на негово име или с негови колеги има регистрирани общо 30 патента – 14 свързани с телеграфа и телефона, 5 с летящи машини, 4 с хидроплани, 4 с фотофона, 1 с фонографа и 2 с клетки от селен.

В края на 1879 година създава Bell Telephone Company. С част от печалбата на компанията, изобретателят основава лабораторията ‘Алесандро Волта’ във Вашингтон. Именно там се правят първите опити за записване на човешка реч върху различни носители като дискове, покрити с восъчен слой и магнитен запис.

Снимка: technofaq.org

Бел знаел от личен опит (американският физик Джоузеф Хенри му оказва голяма помощ в ранните изследователски проекти) колко важна била подкрепата за всеки млад изобретател. Поради тази причина той не пестял средства в тази насока и помагал на различни талантливи изобретатели и учени, сред които Албърт Майкълсън (през 1907 година получава Нобелова награда по физика) и Глен Къртис (пионер в авиацията).

Телефонните апарати бързо набирали популярност и доказателство за това били хилядите патенти (към 1900 година те са около 3000 на брой) на изобретения свързани с тях. В началото на миналия век в САЩ вече се използвали около 1.5 милиона апарата.

Александър Бел умира на 2-ри август 1922 година в град Бадек, провинция Нова Скотия, Канада.