Онлайн ДОМИНО: играйте домино (domino) правила, разновидности, истински пари

2
273
Добави коментар
trifonoff
trifonoff

Онлайн ДОМИНО: играйте домино (domino) правила, разновидности, истински пари

Играта на домино е специфична и се играе само и единствено с типичните правоъгълни домино плочки. Те са точно на  брой и са винаги комплект, ако се изгуби една, играта вече не може да се играе. Традиционният домино комплект се състои от 28 плочки.

Всяка домино плочка представлява правоъгълник с нарисувани точки в двата края, разделени по средата с права линия. Всеки край има определен брой точки, които събрани образуват цифра. Има и плочки, върху които не са изрисувани точки, това са т.нар. празни плочки. Гърбът на всяка плочка е еднакъв, като при тесте карти, за да не може никой играч да разпознава дадени плочки. Както при картите и заровете, самият комплект за домино е основа за множество и различни игри.

Най-ранните данни за възникването на домино датират от 13 век и по-точно от Китай, от династия Сонг. Модерното домино се появява за първи път през 18 век в Италия, но как китайското домино се е развило до модерното – не е известно. Една от теориите е, че италианските мисионери в Китай са донесли играта в Европа при завръщането си.

Самото име „домино“ вероятно произлиза от дума, описваща вид карнавален костюм, носем през Венецианските карнавали, представляващ черна роба с качулка и бяла маска. Затова и плочките за домино са черни с бели точки.

Подобно на игрите с карти, тези с домино с разнообразни, но попадат в две основни категории – игри с блокиране и игри за точки. Повечето от игрите са с блокиране, т.е. целта им е играчът да остави своя опонент без ход и така да спечели. При игрите за точки, както подсказва името, накрая печели играчът, който е събрал повече точки, като при всяка игра те се акумулират по различен начин.