7 често срещани грешки, свързани с прането на дрехите

1
209
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Прането изглежда като една от онези тривиални задачи, за които не се замисляме особено. Както се казва в една телевизионна реклама – хвърляш в пералнята и пускаш. Но всъщност има няколко доста често срещани грешки, които повечето от нас правят, без да осъзнават, че това съсипва дрехите ни:

1. Не чистим пералнята машина. Да, знаем, че през нея ежедневно минават вода и препарати, но грижата за уреда включва регулярна профилактика. По-старите автоматични перални имат филтър, който трябва да се почиства. По-новите имат специални програми, които трябва да пускате с подходящ домашно приготвен разтвор или препарат. Препоръчително е да го правите всеки месец.

2. Перете дрехите от грешната им страна. Дънките, например, трябва да се перат наобратно. Същото важи и за пуловерите и памучните тениски от деликатни материи. Това ще предотврати образуването на топчета и раздърпването на тъканта.

3. Препълвате барабана на машината. Пералнята машина може да изглежда голяма, но и тя си има лимит на дрехите, които може да побере. А за да си гарантирате максимална дезинфекция и аромат на тоалетите е добре да им оставите достатъчно място, вместо да ги натъпчете плътно. Така просто няма да могат да се изплакнат добре. Простото правило е, че трябва да имате място да пъхнете двата си юмрука.

4. Пускате чорапите директно в барабана. И после ги търсите и сортирате с часове. Вместо това ги перете в ленена или памучна торба, или пък в стара калъфка.

5. Не се съобразявате с етикета на дрехата. Причината тези етикети да се поставят е, че всяка тъкан има своите изисквания към пералния цикъл. За да си гарантирате запазване на цветовете и формата, спазвайте инструкциите. Обикновено по-специално внимание изискват коприната, тюлът, кожата, кадифето.

6. Не регулирате центрофугата. Силната центробежна сила може да повреди тъканите. Затова трябва да регулирате центрофугата според материите, които перете.

7. Носите новите си дрехи без да ги оперете преди това. Да, разбира се, че нямате търпение да облечете новата си блуза, панталон, костюм или рокля, но новите дрехи може да пуснат боя, или пък да са обработени с химикали, които да предизвикат алергична реакция.