Затлъстяване – рисков фактор №1 за сърдечни заболявания

1
496
Добави коментар
borola
borola

„Няма такова нещо като „здравословно“ наднормено тегло“, твърдят водещи специалисти, провели най-мащабното проучване по темата за връзката между затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Последните проучвания доказват, че излишните мазнини повишават вероятността от сърдечни заболявания с 50%, дори и нивата на холестерола и кръвното налягане да са в норма.

Хората, които са с някаква степен на затлъстяване, но иначе се смятат за здрави, също са изложени на риск от сърдечен удар и от почти двоен риск от сърдечни заболявания, разкриват още изследователите.

Последни проучвания по темата за връзката между затлъстяване и рискът от сърдечни заболявания

Експертите отдавна спорят дали е възможно човек със свръх тегло да бъде физически здрав, което се характеризира с нормални показатели за метаболитно здраве, въпреки високите нива на индекс на телесна маса (30 или повече).

И докато повечето хора със затлъстяване са изложени на риск от развитие на сърдечни заболявания, сърдечен удар или диабет тип 2, в сравнение с хората с нормално телесно тегло, някои от тях успяват да останат в графата „здрави“.

Според предишни проучвания, един от трима души със затлъстяване попада в графата „здрав“, въпреки излишните килограми.

Екип от учени от Института по приложни изследвания в областта на здравето в Университета в Бирмингам подложиха под съмнение това твърдение в най-голямото по рода си изследване. Те анализираха показателите на хора със затлъстяване, които обаче нямат метаболитни нарушения и диабет и имат нормално кръвно налягане и нормални нива на холестерол. След това проследили колко от тях страдат от някое от четирите сърдени заболявания – коронарна болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, сърдечна недостатъчност и периферна съдова болест.

Резултати от изследването

Резултатите показват, че в сравнение с хората с нормално тегло, тези със затлъстяване, но без придружаващи заболявания, са с 49% повишен риск от развитие на коронарна болест на сърцето. При тях рискът от сърдечен удар е завишен със 7%, а рискът от сърдечна недостатъчност е завишен до 96%.

Тези проценти са актуални, независимо дали е взет предвид фактор като пушене или не. И въпреки че като цяло общият процент на риск от периферна съдова болест не е особено висок, „здравите“ затлъстели хора, които никога не са пушили, са със завишен риск от развитие на болестта.

Общо резултатите показват 165 302 случая на неблагоприятни здравословни събития по време на проследяването на пациенти, проведено за период от 50 години. От тях повече от 61 хиляди са регистрирани с коронарна болест на сърцето, 54 705 случая на сърдечен удар и 25 254 случая на сърдечна недостатъчност.

Водещият автор на изследването, д-р Риши Калеячети, споделя за резултата от научния експеримент: „Идеята за „здравословно“ затлъстяване е мит и има какво да се направи от здравните експерти и хората със затлъстяване, за да се намали рискът от развитие на някое от тези заболявания.“

При риск от усложнения, вследствие на затлъстяване, решението е едно – да се свалят излишните килограми по възможно най-безопасния начин

Има един доказано ефективен начин за сваляне на излишното тегло без риск за здравето. Многобройни проучвания доказват ефективността на Калорекс Кла/Calorex® Cla в борбата с излишните килограми.

Калорекс Кла е един от новите продукти от групата на Калорекс, който може да се „похвали“ като напълно натурално средство, което се бори успешно с килограмите и ускорява метаболизма.

Продуктът съдържа висококачествена конюгирана линолова киселина (КЛА), а процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Единственото, което се изисква, за да се постигне желаният ефект е постоянство и търпение, както и комбинация на продукта с разумен хранителен режим и повече движение.

Преглеждания:
561