Затлъстяване – хронични заболявания, които то провокира

1
175
Добави коментар
borola
borola

Затлъстяването се асоциира с повече от 20 хронични заболявания, които се развиват като последствие от него. Най-показателният маркер за отчитане на затлъстяване и при деца, и при възрастни е т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ). С нарастване на ИТМ успоредно нараства и рискът от хронични здравословни проблеми. Това налага на затлъстяването и наднорменото тегло да се гледа не само като на естетичен проблем.

Сериозните хронични заболявания, които застрашават хората със затлъстяване

Като най-опасни последствия от затлъстяването се посочват следните проблеми, които може сериозно да влошат общото здравословно състояние:

висок лош холестерол и триглицериди
високо кръвно налягане (хипертония)
диабет тип 2
остеоартрит – ставно заболяване, което се развива при износване на съединителната тъкан, предпазваща ставите. Високото тегло допълнително натоварва ставите и ускорява износването им
затруднения с дишането – сънна апнея, астма, хиповентилация
жлъчни заболявания – най-вече жлъчно-каменна болест. Около 25% от хората със затлъстяване развиват подобни проблеми, дължащи се основно на високите стойности на холестерол и триглицериди в кръвта
репродуктивни проблеми и фертилитет – застрашени са и мъжете, и жените

Затлъстяването повишава риска от хронични здравословни проблеми и при децата. Именно на все по-масовото отчитане на затлъстяване при децата зачестяват случаите на диабет тип 2 в нетипично ранна възраст.
Появата на затлъстяване в детството в голяма част от случаите остава като проблем дори след навлизането в зряла възраст. Това поставя подрастващите в риск от всички посочени по-горе заболявания в по-късен етап от живота им.

Ключовата мярка за елиминиране на риска от тежки последствия при затлъстяване

Единственият доказано ефективен метод за избягване на посочените усложнения при затлъстяване е регулирането на теглото. Мерки в тази насока трябва да се вземат още при първи признаци на наднормено тегло. Мерките може да се насочат в няколко насоки:

регулиране и намаляване на апетита
стимулиране процесите на горене на калории и топене на мазнини
ускоряване на метаболизма

За постигане на комплексен и бърз ефект може да се разчита на специализираната подкрепа на програма Калорекс. Тя дава възможност за консултация с водещи специалисти и диетолози и за бързо индивидуално отчитана на ИТМ.

Освен това програмата предоставя възможност да се възползвате от гарантирания и напълно безопасен ефект на продуктите от фамилия Калорекс. Техният прием помага във всяка от посочените по-горе насоки. С продукти Калорекс се постига успешен контрол върху теглото. Това е най-сигурният метод за елиминиране на риска от бъдещи хронични здравословни проблеми, провокирани от затлъстяването.

Преглеждания:
457

13ное.2018

02ное.2018

25окт.2018