Блогът на Апостол Апостолов :: АМЕРИКАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ

1
283
Добави коментар
tocco
tocco

                                                             СИГУРНОСТ И СТАБИЛНОСТ

 

Партньорството между САЩ и България е напълно успешно на фона на несигурната международна обстановка. Основното преимущество, с което България досега е привличала и ще продължи да привлича чуждестранни инвеститори, е финансовата ѝ стабилност.

Това стана ясно от среща на членовете на Американската търговска камара (AmCham) в България и премиерът Бойко Борисов. Той беше придружен от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов, образователния министър Красимир Вълчев и от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

„Финансовата стабилност е нещо, което обикновено се оценява след време. Изкушенията на популистите да се харчат пари са във всяка една държава, но ние избрахме друг модел“, заяви Борисов и припомни, че данни от НСИ от април тази година показаха, че през 2017 г. външният дълг на България се е свил с над 2 млрд. лв. „В първата тройка или двойка на Европа сме. На САЩ знаете колко е външният дълг“, добави той.

 „Брутният вътрешен продукт и са трайни тенденциите, защото все по-голяма част от инвестициите са в заводи, предприятия, производства. Преди 15-20 години инвестициите бяха във вериги, ERP-та, услуги, банкова система, комуникации, откъдето парите след това излизат от България и отиват в големите компании-майки. На тези инвестиции не им се радвам – важни са, но не предизвикват радост в мен“, каза още премиерът. Според него в България вече има толкова много предприятия и заводи, че вече трудно се намира работна ръка.

Борисов подчерта, че ЕС и САЩ са задължени да останат икономически партньори, а България от своя страна да прави всичко възможно да поддържа добри отношения с Вашингтон. От американска страна също са решени да работят за запазване на доброто партньорство с България.

„Българо-американските търговски и икономически отношения нямаше да са толкова здрави и стабилни без вашето визионерство и отдаденост“, каза американският посланик за България Ерик Рубин към Борисов и събралите се представители на компаниите, членуващи в AmCham. Посланикът припомни, че през месец май Coca-Cola откри в София втория си по големина IT център в света и поздрави представителите на правителството за подобряването на бизнес средата в България.

Борисов му напомни, че страната ни вече се превръща в поле, на което Вашингтон може да трябва да се конкурира с Пекин. „Проведохме прекрасна среща във формата 16+1. Четири дни беше тук китайският премиер. САЩ трябва да са още по-активни на Балканите и в България, трябва да са по-гъвкави, ако искат да имат своето трайно присъствие на Балканите. А трайното присъствие идва от инвестициите, работните места, от по-високите доходи на хората“, заяви премиерът.

По време на конференцията на Американската търговска камара бяха представени данни, че от 1990 г. до 2016 г. в България американските инвестиции са нараснали над два пъти и че САЩ са на шесто място сред страните, инвестиращи у нас. 11% от американските инвестиции са съсредоточени в четири основни сектора: преработвателна индустрия, информационни и комуникационни технологии, енергетика и земеделие.

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.