Още за затлъстяването при децата – данни за България

1
191
Добави коментар
borola
borola

Наднорменото тегло и затлъстяването при децата са световен здравен проблем. В 80% от страните по света поне 10% от тях са засегнати от този проблем. За затлъстяване при децата се говори, когато се изчисли техния индекс на телесна маса (ИТМ) и неговата стойност е над 25.
Като най-сериозно засегнати от проблема детско затлъстяване се посочват страните Малта и САЩ, а най-малко деца с наднормено тегло са отчетени в прибалтийските държави – Литва, Латвия и Естония.

Колко сериозен е проблемът затлъстяване при децата у нас?

Специалисти и диетолози заключват, че в България са налице сериозни проблеми с храненето на населението, включително и на подрастващите. Според данни на националния център по обществено здраве и анализи у нас се отчита тревожна тенденция на нарастване на случаите на затлъстяване при децата.

Какъв е процентът на разпространение на детско затлъстяване в родината ни?

Проведено национално представително проучване сред учениците от 1-ви до 12-ти клас в България сочи, че над 30% тях имат наднормено и свръхтегло, а със затлъстяване са 13%. На базата на изследвания от по-стари периоди се отчита тревожна тенденция на нарастване разпространението на затлъстяването при децата у нас.

Кои фактори допринасят най-сериозно за тази влошена статистика?

Проведено у нас проучване показва, че голяма част от учениците изобщо не практикуват методите на здравословно хранене и редовно консумират вредни храни:

– 33% от децата в училищна възраст се хранят с тестени изделия (пици, мекици, банички) поне веднъж на ден

– 21% ежедневно консумират сладкарски изделия (торти, кексове и други сладкиши)

– 13% редовно ядат чипсове и други видове снакс

– 20% от учениците ежедневно пият високо калорийни сокове и безалкохолни напитки

– над 6% от децата у нас консумират пресни плодове и зеленчуци изключително рядко

Най-притеснително е това, че в посочените проценти на подрастващите с неправилен хранителен режим влизат голяма част именно от децата със затлъстяване, които по никакъв начин не биват насочвани към здравословна диета и стремеж към здравословно отслабване.

На какво може да се разчита за справяне със сериозния проблем детско затлъстяване?

Едно от ефективните, изпитани и безопасни решения на проблема с наднорменото тегло и затлъстяването при децата у нас предлага програма Калорекс. Благодарение на нея всеки може да разчита на безплатна онлайн консултация с водещи диетолози и да разбере как да си направи точно измерване на индекса на телесна маса.

Благодарение на програма Калорекс и природната сила, включена в качествените продукти за отслабване от фамилия Калорекс/Calorex®, всяко дете може да получи необходимата грижа и шанс да се справи успешно със затлъстяването.

Преглеждания:
590