Затлъстяване при децата – епидемията на 21-ви век

1
183
Добави коментар
borola
borola

Затлъстяване и наднормено тегло са сред най-разпространените и значими хранителни разстройства сред децата и младежите по света. Изчислено е, че около 20-25% от подрастващите имат наднормено тегло, а други 18% страдат от затлъстяване.

Затлъстяване при децата – водещ здравен проблем по света днес

Темата детско затлъстяване е достигнала толкова сериозна значимост в последните години, че много специалисти я посочват като водещ здравен проблем в развитите страни. Той засяга всички възрастови групи сред младежите, без значение от пол, етническа или расова принадлежност.

Кога се счита, че детето страда от затлъстяване?

Най-често ползваният критерий за отчитане на евентуални проблеми с теглото е определянето на т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ). При показание на ИТМ над 25 се говори за наднормено тегло, а стойности над 30 показват налично затлъстяване и повишен здравен риск.

На какво се дължат проблемите с теглото при децата?

Затлъстяването и наднорменото тегло при децата са резултат от влиянието на комплекс от фактори. Като водещи сред тях се определят:

– генетичните заложби

– хормонални проблеми

– забавен метаболизъм

– недоспиване

– лоши хранителни навици и често пренебрегваното здравословно хранене при децата

– намалената физическа активност, продължителното застояване пред компютъра и др.

Въпреки доказаното влияние на тези фактори за натрупването на наднормено тегло при децата обаче, повече от половината случаи на детско затлъстяване се разглеждат като идиопатични, т.е. не е напълно изяснена причината за проблема.

Роля на енергийния дисбаланс на организма на детето

По време на детството и юношеството голяма роля за натрупване на излишни телесни мазнини има и енергийния дисбаланс. От съществено значение е максимално голяма част от енергията, отделена при преработката на постъпилата в тялото храна, да бъде изразходвана от детето. Когато тялото разполага с голямо количество енергия и не успее да я оползотвори, излишната част от нея се отлага под формата на мастни депа. Това е естествен процес, чрез който тялото се запасява с енергия за евентуални случаи на повишена енергийна нужда.

Затлъстяване, породено от енергиен дисбаланс се наблюдава в случаите, когато децата често допълват храненето си с прием на високо калорийни храни – сладкиши и други продукти, богати на бързо усвоими прости въглехидрати и бедни на белтъчини. В допълнение, има научни данни, сочещи, че затлъстяване често се наблюдава сред малките деца, които са кърмени много кратко, отбити са рано и е започнало храненето им с изкуствени храни преди 6-месечна възраст.

Програма Калорекс предлага ефективно решение на проблема със затлъстяването при децата

Разработена именно с цел решаване на проблема със затлъстяването и наднорменото тегло, програма Калорекс предлага доказани и безопасни природни средства, приложими и при деца. Продуктите от фамилия Калорекс/Calorex® са доказали ефективността си сред много пациенти с проблеми с теглото и всеки загрижен родител може да се консултира с лекар за това как да ползва тези продукти за нормализиране теглото на детето си.

Преглеждания:
530