Внимавайте с диетите. Те могат да навредят на здравето Ви! (част 1)

1
151
Добави коментар
borola
borola

Знаете ли, че “диета” е една от най-често търсените думи в Google? Позовавайки се единствено на резултатите от това търсене обаче хората могат да попаднат и на множество диети, чието действие е непроверено от специалисти, а често и се отразява неблагоприятно върху цялостното му здравословно състояние.

Сигурни сме, че много хора поради различни основателни причини сe съблазняват от това да се подложат на нискокалорийна диета, осигуряваща им драстично отслабване за изключително кратък период от време. Ако въпреки силната Ви мотивация да отслабнете, желанието Ви да си запазите здравето е по-голямо, вижте на кои три типа диети не бива да се доверявате. Основният проблем при тях е, че са изградени върху ограничаване на някои основни хранителни продукти, необходими за правилното функциониране на организма, като това води и до редица проблеми в здравословно отношение.

1. Диета на Аткинс

Тя е измислена още в далчената 1970г и се радва на изключителна популярност сред хората почти до началото на 90-те. Прилагането й обещава съблазнителното понижаване на телесното тегло със 7 килограма за половин месец. Хранителният режим е изграден на принципа на намаляването на въглехидратите и увеличаването на приема на белтъчини, посредством повишена консумация на месо, яйца, риба, ядки, сирена, като се допускат мазнини под формата на олио и масло.

В менюто е включен и прием на зеленчуци. Според Робърт Аткинс, поради ограничаването на въглехидратите в дневното меню, представляващи основният източник на нашата енергия, тялото ни ще започне да използва за такава мазнините, натрупани в мастните депа.

Лишаването от въглехидрати обаче води до понижаване на водното съдържание в тялото, което от своя страна е причина за бавен метаболизъм, откъдето следва, че и самият процес на отслабване се затруднява. Освен това прекомерната консумация на месо и сирена могат да причинят сърдечни проблеми, заради съдържащото се в тях високо количество мазнини.

Преглеждания:
579