Рискове за здравето, които се асоциират с опасното наднормено тегло

1
162
Добави коментар
borola
borola

Затлъстяването и наднорменото тегло са често посочвани като основни предразполагащи фактори за развитие на редица заболявания и усложнения, и при това почти винаги от сериозно естество. Ето от какво са застрашени пълните хора, особено ако не предприемат мерки срещу това си състояние:

1. Костна и хрущялна дегенерация. Прекалената пълнота е важен рисков фактор за развитие на остеоартрит в повечето стави, най-вече в “обичайните потърпевши” – колянната става и основата на палеца.

2.Сърдечно-съдови проблеми и инфаркти. Затлъстяването е водещата причина за смъртност от кардиоваскуларни заболявания и техните усложнения.

3. Болести на жлъчните пътища. Жлъчно-каменната болест е също сред главните прояви на наднорменото тегло. Под въздействието на наситените мазнини и рафинираните въглехидрати, черният дроб произвежда високи количества холестерол, с който се пренасища жлъчката (жлъчният сок). Това е основната причина за образуване на жлъчни камъни от отложен холестерол и различни соли в жлъчния мехур.

4. Високо кръвно налягане (хипертония). Има много проучвания и заключения, подкрепящи влиянието на затлъстяването върху повишаването на кръвното налягане. Адипозните (мастни) натрупвания секретират субстанции, които след обработката и преминаването през бъбреците, водят до повишаване на кръвното налягане. Освен това ръка за ръка с високото тегло върви и усилената синтеза на инсулин, което също е предпоставка за хипертония.

5. Дислипидемия. Пълнотата се съпровожда от високи нива на триглицеридите в кръвта, намален добър холестерол и повишено отлагане на лош холестерол по стените на съдовете.

6.Сънна апнеа. Натрупването на излишни килограми се свързва със значително засилване сериозността на проявите на сънна апнеа, която е често следствие от наднорменото тегло.

7.Диабет тип 2. Един от най-изявените рискови фактори за развитието на диабет тип 2 е затлъстяването.

В същото време това е и един достатъчно контролируем фактор. Поддържането на организма във форма, движението и избягването на залежаването, както и на преяждането, са навици, с които може да се модулира теглото и влиянието му върху телесното здраве. Като идеално допълнение към тях може да се прибави и приемът на продуктите Калорекс, които подпомагат безвредното изгаряне на излишните килограми и превенцията на всички изброени здравни рискове.

Преглеждания:
594