Откровено за метаболитния синдром (част 1) | Calorex

1
132
Добави коментар
borola
borola

Метаболитният синдром представлява заболяване, характеризиращо се със затлъстяване (по-специално от коремен тип), наднормено тегло високо кръвно налягане, повишени нива на холестерола в кръвта, увеличен риск от запушване на кръвоносните съдове, високи стойности на кръвната захар и повишена опасност от атеросклероза и сърдечносъдови заболявания (ССЗ). Като следствие от метаболитния синдром, в черния дроб се повишава отлагането на мазнини като това може да причини възпалителни процеси и цироза (хронично възпаление на черния дроб). Наличието на метаболитен синдром може също така да доведе до бъбречно увреждане, повишаване на опасността от деменция с напредване на възрастта, синдром на поликистозните яйчници и др.

Малко история
За първи път през далечната 1940 г. учените правят предположения, че заболяването е свързано с развитието на ССЗ. През 1980 г. това се превръща в научно доказан факт .

Кои са рисковите фактори за развитието на метаболитен синдром?

понижената двигателна активност или отсъствие на такава
употреба на цигари
употреба на храни, в чийто състав влизат прости въглехидрати – захарни изделия, както и такива произведени от бяло брашно например
повишения прием на алкохолни напитки
представители от фамилията страдащи от високо кръвно налягане, захарен диабет и ССЗ
навлизането в менопаузата
затлъстяването

Интересен е факта, че дори, 5% от хората, които се радват на телесно тегло, намиращо се в допустимите граници също са засегнати от метаболитен синдром. Хората, които са с наднормено тегло засегнатите са 22%, а при тези, които страдат от затлъстяване, заболяването се среща в 60% от случаите. Също така повишаването на телесното тегло с над 2,3 кг годишно крие 45% риск от метаболитен синдром.

Как се лекува метаболитния синдром?

Главната цел на лечението на заболяването е да се преодолеят причинителите му, както и да се предотврати опасността от сърдечносъдово заболяване. Тъй като стана ясно, че голяма част от хората с метаболитен синдром страдат от наднормено тегло, липса на движение, и неподходящ хранителен режим е добре да се помисли за елиминиране на тези предразполагащи фактори.

Преглеждания:
600