Играта Дама: нареди три пула в линия

4
146
Добави коментар
trifonoff
trifonoff

Играта Дама: нареди три пула в линия

„Дама“ е стратегическа настолна игра за двама играчи. Първите сведения за нейното съществуване датират още от времето на Римската империя. Може да се намери самостоятелно, но в много случаи я има на гърба на други известни настолни игри като например „Не се сърди човече“. Освен да се излъчи победител, правилата на играта позволяват тя да завърши и на равно.

Според експерти, най-ранните сведения за играта „Дама“ датират от Древен Египет около 1400 година преди Христа. Намерени останки показват, че тогава древните египтяни са я играли с диагонални линии, издълбани директно на камъни. Въпреки това археолози оспорват датата и не потвърждават годината.

След това „Дама“ е спомената в книга на древните римляни по времето на Римската империя. В книгата си авторът Овидий пише следното:

„Има друга игра, която ни разделя на части, както годината е разделена на месеци. На масата има три пула от всяка страна, победител е този, който ги нареди в права линия. Лошо е за жените, които не знаят как се играе играта, защото любовта ги спохожда най-вече докато гледат мъжете да играят“.

Според експертите, древните римляни били добре запознати с играта, като археолозите са намерили доста дъски в древноримски постройки. Въпреки това е трудно да се определи периода, от който играта датира, защото от сградите са останали само руини. Може би древните римляни не са измислили играта, а пътуващи търговци са им я показали.

През 13 век от Новата ера е нарисувана картина, на която е изобразена играта „Дама“, но хората я играели със зар.

След това огромна популярност играта добива в Средновековна Англия. В множество катедрали са открити издълбани дъски за „Дама“. През 17 век Шекспир е описал в своя творба играта, която вече била много популярна сред британците.

Днес почти няма човек, който да не е играл в даден етап от живота си „Дама“. Играта продължава да радва малки и големи и да бъде причина за съревнования между роднини, близки и приятели.