Да подкрепим енорийската инициатива в чест на Св. Николай Мирликийски в с. Баница, Врачанско

1
134
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

„Преписа се тази книга в мястото наречено Баница в „Св. Никола“ от мен, грешния раб Христов и на майка Му Богородица поп Йоан“ (Из Приписката към Банишкото евангелие от края на XIII в.).

Енорийското настоятелство на храм „Св. Възнесение Господне“ с. Баница, община Враца, начело с отец Кирил Велинов, е подело инициатива за възстановяване на вековен оброк в чест на Св. Николай Мирликийски. Старата традиция е свързана с манастира, посветен на Св. Николай в близката местност Милин Камък, който е бил метох на Хилендарския Атонски манастир. Тук през XIII в. поп Йоан преписва прочутото Банишко евангелие – изключителен запазен до днес среднобългарски паметник.

Според запазеното предание всяка година в деня, който е посветена на Св. Николай Мирликийски (6 декември) местните хора са отбелязвали празника с тържествена Св. Литургия, водосвет, панагия и празнична трапеза. С подкрепата на община Враца през тази година е осигурен фасул, който да бъде сготвен за празника, поръчани са риба, хлебчета и вино, които ще бъдат част от осветената трапеза. На празника ще присъстват общественици, пенсионерски клуб „Милин Камък“, ученици,  дейци от читалище „Светлина“, спортистите от ФК „Баница“ и други гости. От храмовото настоятелство са осигурили по-голямата част от необходимите за целта средства. Сумата, който не достига възлиза на ок. 460 лв.

Отец Кирил и настоятелството на храм „Св. Възнесение“, с. Баница, се обръщат към всички, които биха могли да помогнат за събирането на необходимите средства. Всички, които биха могли да се отзоват, могат да го сторят на следните контакти:

Тел.: 0877 994 406 (свещ. Кирил Велинов);

За помощ чрез Еконт – до отец Кирил Велинов, храм „Св. Възнесение“, с. Баница; офис на Еконт: Враца, Еконт Автогара, ул. Васил Кънчов №76

Възобновяването на празничната традиция в чест на Св. Николай не е единствената инициатива на православните християни от селата Баница и Оходен. Отец Кирил Велинов, който води часовете по „Религия-Православие“ в училището в с Баница,  сподели, че се обсъжда вариант да посещава повече от едно училище и веднъж седмично да запознава децата с красотата на православната вяра. Възобновяването на тържествения оброк в чест на Св. Николай е нова стъпка в посока на сплотяване на местното население и утвърждаване на спасителните православни традиции.

Свързани публикации:

Детски Библии и православна книжнина бяха дарени на хората от с. Оходен, Врачанско

 

 

 

 

Tags: БаницаблаготворителностВрацамилосърдиеМирликийскиНиколайоброкОходенСветисело