Две украински пристанища на Азовско море са под ефективна руска блокада

1
116
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Две украински пристанища на Азовско море са под ефективна руска блокада. Това заяви украинският министър на инфраструктурата Володимир Омелян, цитиран от Ройтерс. По думите му, портовете Бердянск и Мариуполь са затворени. От и до тях няма достъп. Това спира работата на общо 35 плавателни съдове.

По думите на Омелян, към момента 18 украински плавателни съда чакат да влязат в Азовско море, други 9 чакат да напуснат територията. Блокадата продължава от неделя и е причина украинският президент Петро Порошенко да обяви военно положение в 10 области. То ще продължи до 28 декември.

Напрежението в региона обаче не стихва. Руският президент Владимир Путин обвини украинския си колега, че създава изкуствено кризисно положение в региона. Междувременно, западните съюзници на Украйна намекнаха, че е възможно да наложат нови санкции срещу Русия, в резултат от блокадата в Азовско море. Страховете от въоръжен конфликт обаче растат.

Ситуацията между двете “бивши съветски страни” продължава от 2014-а година, когато Русия индексира Кримския полуостров, който до този момент бе част от територията на Украйна.