Мая Манолова: Софийският затвор трябва да бъде преместен

1
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Софийският затвор не отговаря на изискванията и би следвало да се потърсят възможности той да бъде преместен. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV омбудсманът Мая Манолова, която разпространи снимки на килията на отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева.

Манолова получила над 10 жалби от Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. От своя страна омбудсманът е изпратила препоръка до Министерството на правосъдието за условията, в които пребивават лишените от свобода.

 „Колегите споделиха и това е написано в доклада, който са изготвили, че не отговарят – не само тази килия, но и другите килии в този следствен арест – на минималните стандарти. Става дума за необходимите 4 квадратни метра, достатъчно въздух, достатъчно светлина, тоалетните са с много ниски прегради, които на практика са унизителни за хората, които живеят в тези условия”, коментира омбудсманът.

 „За да бъде коректна към министъра на правосъдието, трябва да кажа, че този проблем не е от вчера”, каза още Манолова, като добави, че министърът трябва да се съобрази със съблюдаването на правата на лишените от свобода.

Борбата на майките

Омбудсманът коментира и друга тема, с която се занимава от месеци, а именно законодателните промени, за които настояват майките на деца с увреждания. Вчера в Министерския съвет се проведе спешна среща между майките и премиера Бойко Борисов. Повод за срещата стана заканата на майките, че отново ще излязат на протести, защото били излъгани за Закона за личната помощ.

„Наистина се положиха много усилия, дадоха се много обещания и на финала онзи ден, се оказа, че обещаното просто няма да се случи. Последните корекции във важни текстове обезсмисляха изобщо приемането на този закон. Със закона се казваше, че след 1 септември, когато той трябва да влезе в сила, пари за лична помощ няма да има и хората няма да получат такава”, посочи Манолова.

По думите ѝ от финансовото министерство са настояли текстовете да бъдат променени като гаранция, че няма да се изхарчи нито стотинка повече от определените 72 млн. лева. От друга страна, посочи Манолова, и тази година се харчат близо 80 млн. за лична помощ.

„Майките заслужават поздравления, защото те дадоха пример как човек трябва да отстоява каузата си в една демократична държава и в едно работещо гражданско общество. Те дадоха пример на българските граждани”, каза още омбудсманът.