Световният ден за борба със СПИН – 1 декември, ще бъде отбелязан с няколко инициативи на Фондация GLAS

1
219
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

Световният ден за борба със СПИН – 1 декември, ще бъде отбелязан с няколко инициативи на Фондация GLAS

30 ноември 2018 г.

Фондация GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society) организира в София няколко инициативи, с които да даде по-голяма гласност за проблемите на живеещите с ХИВ в България по повод Световния ден за борба със СПИН на 1 декември. Тази година събитието ще премине под глобалното мото “Узнай своя статус” и се отбелязва за тридесета поредна година в целия свят. През предпоследното тримесечие на 2018 г. са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН в България, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Това сочат данни на Министерство на здравеопазването.

За 1 декември в София се организира Ден на отворените врати в Rainbow Hub, първият ЛГБТИ общностен център в България. През целия ден мястото ще бъде отворено за посетители, които ще могат да се тестват анонимно на място или да вземат безплатен орален тест и да го направят вкъщи. През деня са предвидени и дискусии с експерти, лекари и специалисти. Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит и е съпътствана с онлайн кампания за стимулиране на тестването, насочена изцяло към гей общността, която е сред групите, изложени на най-голям риск от заразяване. Rainbow Hub e на улица „Любен Каравелов“ 24, а входът е свободен между 10 и 21 ч.

От 19 ч. в общностния център ще има и извънредно издание на Big Gay Film Club с прожекция на документалния филм „Как се оцелява от чума”, който проследява началните години на епидемията от СПИН и усилията за намиране на лечение и изход от кризата на активистките групи ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) и TAG (Treatment Action Group). Лентата е режисирана от американския журналист Дейвид Франс, който пише за СПИН още от самото начало на появата на заболяването. Тя е посветена на партньора му Дъг Гулд, който умира от пневмония, свързана със СПИН, през 1992 г. Филмът използва над 700 часа архивни кадри, които включват новинарски емисии, интервюта, записи от демонстрации, срещи и конференции, организирани от членовете на ACT UP. Според Франс те са осъзнавали, че това, което правят, е от историческо значение, и че много от тях ще умрат. Филмът е номиниран за Оскар за „Най-добър документален филм“, както и за голямата награда на журито на Sundance Film Festival. Прожекцията е на английски език с английски субтитри.

Фасадата на един от символите на столицата – Националния дворец на културата, ще бъде осветена в червена светлина по повод Световния ден за борба със СПИН в часовия диапазон между 18:00 и 20:00 часа.

„Напредъкът по отношение на ХИВ е голям. Тази година Световната здравна организация и UNAIDS издадоха отделни и независими едно от друго становища, изтъкващи факта, че ХИВ-позитивен човек, който се придържа към антиретровирусното лечение и е достигнал неоткриваем вирусен товар, не може да предаде ХИВ на своите сексуални партньори. Благодарение на медикаментите, от смъртна присъда ХИВ вече е управляемо хронично заболяване. Това, което остава, обаче, е стигмата и с нея трябва да се преборим. Именно затова организираме тези инициативи – за да насърчим повече хора да се изследват и да разберат своя статус“, заяви Симеон Василев, основател и директор на фондация GLAS (Gays and LesbiansAccepted in Society).

За първи път Световният ден за борба със СПИН е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН дава началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

Събитията са подкрепени от Checkpoint София – Център за Сексуално Здраве и Обществения борд на Telus International.