Ще има ли сняг за Коледа тази година?

1
160
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Ще имаме ли възможността да се насладим на истинска бяла Коледа? Този въпрос си задаваме всяка година, в навечерието на празниците. И обикновено отговорът е отрицателен. Макар месечните прогнози да не са напълно категорични, и тази година снежна приказка не ни очаква.

През месец декември ни очакват температури около и под нормата, предава NOVA. Живакът ще пада до стойности между -10 и -15 градуса. Максималните температури, които ще отчетем през следващия месец, ще бъдат около 10-15 градуса. Валежите ще бъдат около нормата – 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.

В началото на месеца ни очаква спокойно време – студено, но без валежи. Ще преобладава слънчево време, но в равнините и котловините ще има сутрешни мъгли и/или ниска слоеста облачност. Около средата на първото десетдневие се очаква промяна на циркулацията и до края на периода вероятността за валежи, е голяма; ще има и дъжд, и сняг. В края на десетдневието температурите ще се понижат.

Облачно и мъгливо ще бъде времето през второто десетдневие на месеца. Температурите ще бъдат около и под нормата, а валежи ще има главно в началото на десетдневието. Повече слънчеви часове ще има в планините и планинските райони около средата на периода. През втората половина от десетдневието слабо ще се затопля.

Към края на второто и в началото на третото десетдневие отново има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг.  В средата на десетдневието – около Коледа – изгледите са за време без превалявания, а впоследствие ще започне повишение на температурите, които обаче ще бъдат придружени с валежи.