Светът очаква да види дали Русия ще изстреля успешно пилотирания космически кораб Союз МС-11 на 3-ти декември

1
173
Добави коментар
redbul80
redbul80

Днес техниците подготвиха „Союз МС-11“ за общо сглобяване с ракетата-носител „Союз-ФГ“. Photo credit : Roscosmos

30 ноември 2018 г. 18:30 ч. 

Светослав Александров. Предстои ни доста интересен декември месец на 2018-та година. Американската роботизирана междупланетна станция „Озирис-Рекс“ ще пристигне в околностите на астероида Бену, Китай ще изстреля втория компонент на мисия „Чанг’e 4“, включващ спускаемия апарат за кацането на обратната страна на Луната (първо в историята на човечеството!), а „Ню Хърайзънс“ ще доближи Ултима Туле (първо посещение на обект отвъд орбитата на Плутон). Но преди това следим със затаен дъх дали руснаците ще успеят да изстрелят пилотирания кораб „Союз МС-11“. 

Стартът идва в преломен момент за програмата на Международната космическа станция. След пенсионирането на космическите совалки „Союз“-ите останаха единственият начин за превоз на астронавти и космонавти до орбиталния комплекс. НАСА се чувстваше комфортно и нямаше проблеми с това – Русия щеше да извозва американските членове на екипажа, докато новите частни космически кораби станат готови. Наистина „Союз“-ите имат репутация на много надеждни космически кораби и досега не е имало сериозни проблеми с тях. 

Но кризата в космическия отрасъл на Русия, която започна още с разпадането на СССР в началото на 90-те години и досега страната не е преодоляла негативните й последствия, през последно време се задълбочи. Това най-вече се виждаше покрай проблемите около тежкотоварните ракети „Протон“. Неправилно монтирани датчици, претоварване с гориво, объркани сплави доведоха до множество провали и отлагания в графика на изстрелванията. След 2011-та година кризата започна да удря и полетите до Международната космическа станция. Три товарни кораба „Прогрес“ претърпяха авария – „Прогрес М-12М“ през август 2011-та, „Прогрес М-27М“ през април 2015-та, „Прогрес МС-04“ през декември 2016-та. Влошаването на качеството стана видно за всички, а причините бяха подчертавани неколкократно в медиите: тежки условия на труд, съчетани с ниско заплащане, липса на млади кадри, които искат да работят в ракетно-космическия отрасъл, лош мениджмънт и политика, липса на иновации и перспективи за бъдещо развитие. 

На фона на всички тези проблеми пилотираната програма на Русия дълго време изглеждаше незасегната. Корабите „Союз“-и превозваха екипажи без проблем… и това продължи до тази година, когато две последователни мисии претърпяха две поредни аномалии. Първата настъпи със „Союз МС-09“, който бе изстрелян безпроблемно на 6-ти юни, но в края на август на кораба бе констатирано наличието на пробойна, водеща до изтичане на въздух. Комисията по установяване на аварията още не бе приключила работа, когато на 11-ти октомври Русия претърпя първия провал на пилотиран кораб при изстрелване. Един от страничните ускорители на ракетата-носител „Союз-ФГ“ на кораба „Союз МС-10“ не се отдели правилно и само сработването на системата за аварийно спасяване успя да запази живота на двамата членове на екипажа: Ник Хейг и Алексей Овчинин. 

Сега всички се надяваме, че мисията на „Союз МС-11“ на 3-ти декември ще е успешна. Корабът първоначално трябваше да лети в началото на 2019-та, но след аварията на „Союз МС-10“ полетът бе изместен за декември. Ако всичко мине по план, в орбита ще бъдат изведени Олег Кононенко (космонавт на Русия), Дейвид Сен-Жак (астронавт на Канада) и Ан МакКлейн (астронавтка на НАСА). Всички разчитат, че няма да има неприятности. Само тогава Международната космическа станция ще бъде спасена от обезлюдяване. Коненко, Сен-Жак и МакКлейн ще останат на борда й чак до юни 2019-та – т.е. космическият им престой ще продължи цели седем месеца. 

Това означава, че вероятно този екипаж ще е първият, който ще посрещне новите частни кораби на САЩ за пилотирани нужди – стига да няма допълнителни отлагания. Към настоящия момент дебютният старт на „Крю Драгън“ е насрочен за 7-ми януари, а на „Старлайнър“ – през март. За съжаление комисията по безопасност на НАСА продължава да се заяжда със СпейсЕкс и Боинг за възможно най-дребните детайли. В последно време на мушката са парашутите. Те се считат за слабо звено, понеже поведението им може да бъде непредсказуемо при разгръщането им в горните слоеве на атмосферата. СпейсЕкс вече се съобрази с препоръките на комисията да добави четвърти парашут, нищо че „Крю Драгън“ може да каца без проблем с три, но дори това не е в състояние да умолостиви дребнавите бюрократи. 

Всичко гореописано може да добави още някой и друг месец на отлагания… и се надяваме, че „Союз“-ите ще издържат дотогава, в противен случай пилотираната космонавтика я чакат доста тежки години. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/