Върджин Галактик ще проведе първия пилотиран космически полет до Рождество

2
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 30 Ноември 2018

Посещения: 16

30 ноември 2018 г. 20:00 ч. Според материал, качен на CNN, предприемачът Ричард Брансън е оповестил, че по време на следващия тестов ракетен полет на космическия кораб „Юнити“, корабът ще достигне до космоса. Компания Върджин Галактик изразява увереност, че полетът ще бъде осъществен до Рождество Христово. 

Така въпросът „коя частна американска компания ще изпрати за пръв път човек до някаква граница, откъдето започва космическото пространство“ изглежда че ще получи своя отговор. Това се очертава да е Върджин Галактик. Дори и Брансън да не спази плана си да изстреля „Юнити“ до Рождество, все пак се очертава, че е най-напред в сравнение с всички останали конкуренти, които отчетоха много сериозни забавяния през 2018-та. Другата суборбитална компания Блу Ориджин продължава да се бави с подготовката на кораба „Ню Шепърд“ за пилотирани полети, като последният тестов безпилотен полет бе през юли, а следващият се очертава да е „до няколко месеца“. Що се касае до СпейсЕкс и Боинг, те дори все още не са изстреляли „Крю Драгън“ и „Старлайнър“ в безпилотен режим. За сравнение Върджин Галактик проведе три пилотирани ракетни полета тази година, като при последния пилотите достигнаха до 50 километра височина. 

Върджин Галактик може да спечели частната пилотирана надпревара, но нека не забравяме, че Брансън започна да работи по пилотираната космонавтика най-рано от всички. Програмата на Брансън се проточи цели 14 години, като през това време имаше и две трагедии (една по време на наземно изпитание и една по време на полет). Сега изглежда, че след дългогодишни мъки най-накрая ще видим плод от цялата работа. 

На снимката: завръщането на кораба „Юнити“ след успешния полет през юли. Photo credit : Virgin Galactic