Трябва ли децата да вярват в Дядо Коледа

7
263
Добави коментар
psihika
psihika

В духа на Коледа си позволявам да споделя с вас, читателите на е-списание за психология „Психика”, един интересен разказ на Ванеса Лобе- доцент по психология в университета “Рутгърс” и специалист по детска психология. Разказът е за това дали е ОК децата да вярват в Дядо Коледа. Ще се радвам да получа обратна връзка от вас.

Приятно четене!

“Най-паметната Коледа за мен беше, докато бях на 7 години, точно на върха на вярата ми в Дядо Коледа. Вълнението от предстоящото му спускане в комина ме държа будна цяла нощ. Измъквах се от леглото толкова пъти, че родителите ми най-накрая ми се скараха, че постоянно слизам по стълбите, за да видя дали „той вече е дошъл“. Фактът, че въобще успяха да намерят време да хвърлят подаръците под елхата, без аз да ги видя, не може да се нарече по друг начин, освен „Коледно чудо“.

Разбира се, аз не изпитвах безпокойство през тази нощ. Никога не съм си представяла, че друг, а не самият Дядо Коледа, ще носи подаръците всяка година. Едва няколко години по-късно щях да разбера каква е причината за коледните ми чудеса. Семейството успя да ме опази от драмата, че Дядо Коледа го няма чак докато навърших 9 години, когато разбрах, че съм в заблуда.

Според част от научната общност, някои родители и критици, това са 9 дълги години лъжи, които биха могли да увредят развитието и връзката с родителите ми. Дядо Коледа явно е интересна тема за размисъл за много хора, сред които доста родители и учени. Има безброй книги по този въпрос, включително такива, в които се твърди, че поддържането на традицията да се заблуждават децата, е лошо за тях.

Основният аргумент, както се досещате, е, че дори под формата на магическа фигура, раздаваща подаръци, лъжата си остава лъжа. Тя може да е подкрепена от добри намерения, но все пак е неистинна и е неизбежно в някакъв момент да бъде развенчана, като това може да е доста травмиращо за детето и прожектира в съзнанието му, че децата не могат да се доверяват на това, което родителите им казват. Освен това, въпреки че се опитва да насърчи доброто поведение, тази традиция му дава грешна мотивация.

Съществуват известни доказателства, че наградите, оформени като коледни подаръци, подкопават мотивацията на децата. Но няма доказателства, които да намекват, че откриването на истината за Дядо Коледа е травмиращо или че може да промени доверието между детето и възрастните, които го отглеждат.

Да, историята за Дядо Коледа е лъжа и в крайна сметка всички деца разбират истината.

И все пак изследванията по темата показват, че те са склонни да разберат истината за Дядо Коледа сами на около 7-годишна възраст – в повечето случаи няма голямо разкриване, в което родителите засрамени изповядват истината на плачещите и разочаровани малчугани. Дори се оказва, че в повечето случаи реакциите на подрастващите са положителни.

Собствените ми спомени за това са по-скоро като решаване на пъзел, а не като травматично откровение. Прегледах доказателствата в главата си. Някои деца в класа ми казваха, че не съществува Дядо Коледа. Защо той би дошъл до моя дом, но не е ходил в техните? Ако няма такъв човек, къде семейството ми е криело всички тези подаръци? Тази линия на мисли доведе до бързо претършуване на таванското помещение и мазето и до откриване на кукла и камион, които майка ми все още не беше опаковала.

Мистерията беше разрешена и ми се струваше голямо геройство, че съм се сетила сама. Дори задържах за още една Коледа в тайна факта, че съм разкрила тайната, за да дам време на родителите си да се справят с факта, че малкото им момиче е израснало любимата си детска фантазия.

Трябва да помним, че фантазията е естествена и здравословна част от развитието на детето. Подрастващите прекарват много време в това да фантазират, имитират и да се преструват – особено във възрастта между петата и осмата година. Също така са постоянно изложени на  медийно влияние, а по телевизията животните могат да говорят, хората могат да летят и предметите магически се появяват от въздуха. Защо група летящи северни елени да е по-фантастична от мишка, която ходи на два крака и пее, или снежен човек, който танцува?

Макар магическото мислене да намалява с възрастта, не изчезва завинаги. Понякога и зрелите хора се нуждаят от мъничко магия в живота си, от суеверие, наслада или очакване. Пример са ритуалите, които извършваме, молитвите, вярата в обитавани от духове сгради и живота в отвъдното.

Но как децата се научават да различават фантазията от реалността? Повечето разчитат на това, което другите казват. Те трябва да се опрат на казаното от родителите си, защото имат да учат още много за начина, по който светът работи. С времето започват да търсят и разчитат на доказателства за това дали нещо е факт или фантазия.

В много ранна възраст всички свидетелства (какво казват родителите) и доказателства (наличието на подаръци) сочат, че Добрият старец съществува. В някакъв момент децата получават както свидетелски показания, така и доказателства, противоречащи на това вярване (независимо дали научават от връстниците си или от науката), че това е невъзможно. Така или иначе ще поставят под въпрос старите доказателства и ще потърсят нови, докато разберат, че са били в заблуда.

Част от хората по Земята не канят Дядо Коледа в дома си, поради простата причина, че не празнуват Рождество или защото избират различни празнични традиции. Други прегръщат идеята за Добрия старец без религиозни конотации, а трети съчетават всички възможни традиции.

Каквото и да решите да кажете на детето си за Дядо Коледа, е малко вероятно то да нарани връзката ви. За мен образът на Дядо Коледа беше вълнуваща част от детството, която добавяше едно вълшебно усещане към зимните празници. Възрастните не трябва да забравяме, че положителните усещания и загадките обогатяват живота.”

Източник: psychologytoday.com

Подготвил: психолог Мария Коева