За „връзките“ и „нетуъркинга“

1
180
Добави коментар
MidPointCareers
MidPointCareers

Наскоро с мен се свърза Христо* – човек с когото сме работили заедно преди години, но оттогава не сме контактували активно – с молба да му помогна в търсенето на нова работа.

Христо е отличен специалист в своята област, с натрупан опит като ръководител на екип, с изключително етично поведение и отдаденост на работата. Разказа ми за огорчението си от попарените надежди за кариерно развитие в голямата корпоративна структура, в която се труди в момента. А несполуките му са свързани с отношението на прекия му ръководител, описан от него като „амбициозен кариерист, който малко разбира от спецификите в работата, не се интересува от смислените предложения за процесни подобрения, а само посещава различни събития на професионални сдружения“.

Да, за съжаление, това не е изолиран случай. В една огромна структура, за да те забележи някой, трябва да разчиташ на подкрепа от един единствен човек – прекия ти ръководител.

Христо вече е твърдо убеден, че подходяща работа може да си намери само с препоръки или „връзки“. Това негово убеждение се крепи на безуспешните му опити да открие мечтаната работа. За целта той се записва на редица обучения за себеопознаване и самоусъвършенстване. Но не постига успех с кандидатурите си. В същото време вижда около себе си примери на „доведени“ от някого колеги.

Вероятно Христо в голяма степен е прав. Защото пред очите ми е Мария – също толкова опитен и квалифициран специалист. Мария наскоро е загубила работата си, но сияещо обяснява как няма минута свободно време. Защото е залята от поръчки като фрилансър и от оферти за работа от редица познати, научили, че в момента е свободна. Мария не е притеснена – тя може да избира.

Каква е разликата между Христо и Мария? Разликата е в съотношението на времето, което двамата отделят на двете основни съставки за успешна кариера:

развитие на компетенции и трупане на професионален опит, от една страна,

и

изграждане и поддържане на мрежа от устойчиви професионални взаимоотношения, от друга страна.

Ефективната формула, както в много други неща в живота, се крие в баланса между двете.

А какъв е Вашият опит? Споделете, а ние обещаваме да продължим темата.

*Макар и да описвам реални лица, имената в статията са променени.

Ако сме те накарали да се замислиш – последвай нашата Фейсбук страница или се абонирай за месечния ни бюлетин, за да си сигурен, че правиш най-доброто за своята кариера.

Свързани