УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-11 излетя и достави екипаж на МКС!

1
165
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 03 Декември 2018

Посещения: 16

Снимка от днешния полет: Роскосмос/ЦК Южный/ЦЭНКИ

3 декември 2018 г. 19:55 ч.

Светослав Александров. Днес, на 3-ти декември, в 13:31 ч. българско време от площадка №1 (още известна като „Гагарински старт“) на космодрума Байконур излетя космическата ракета „Союз-ФГ“ с пилотирания космически кораб „Союз МС-11“.

Девет минути след началото на полета корабът се отдели благополучно от третата степен на ракетата-носител и започна самостоятелна мисия. На борда му бяха космонавтът на Роскосмос Олег Кононенко, астронавтката на НАСА Ан Макклейн и канадският астронавт Дейвид Сен-Жак.

След четири обиколки на Земята, в 19:30 ч. българско време корабът се скачи с модула „Поиск“ на Международната космическа станция.

Днешният полет бе първи след аварията на „Союз МС-10“ през октомври, когато ракетата-носител аварира в полет и екипажът, състоящ се от Алексей Овчинин и Ник Хейг, трябваше да извърши екстрено кацане, за да се спаси. Благодарение на факта, че руснаците се възстановиха бързо след катастрофата, Международната космическа станция бе практически спасена от обезлюдяване. Кононенко, Макклейн и Сен-Жак ще останат в космоса поне до юни 2019 година.  

Освен това днешното изстрелване на „Союз МС-11“ бе 100-тното орбитално излитане тази година! Това е важно постижение: за последен път толкова космически полети в рамките на една година имаше през 1990-та, последната година от съществуването на СССР. С разпадането на Съюза през 1991-ва година приключи и Студената война, съответно космическата надпревара. Днес, благодарение на мощното развитие на частния космически сектор в САЩ и на държавния в Китай, космонавтиката отново се движи с темпове, характерни за великото космическо съревнование в ранната космическа епоха. 

За повече информация относно днешния старт: Роскосмос

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/