УСПЕХ: Озирис-Рекс, най-амбициозната възвръщаема мисия на САЩ след програма Аполо, пристигна около астероида Бену!

1
197
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 03 Декември 2018

Посещения: 19

„Озирис-Рекс“ направи тази снимка на астероида Бену от разстояние 80 километра. Photo credit : NASA’s Goddard Space Flight Center/University of Arizona

3 декември 2018 г. 20:25 ч.

Светослав Александров. Днес, след пътуване, което продължи повече от две години, американската космическа мисия „Озирис-Рекс“ успешно пристигна в околностите на астероида Бену.

Напомням на читателите, че роботизираната експедиция „Озирис-Рекс“ бе изстреляна на 8-ми септември 2016 г. От тук насетне в продължение на следващите 12 месеца автоматичната станция ще използва петте си научни инструмента, за да проучи астероида и да подбере място, откъдето да бъдат взети пробите. „Озирис-Рекс“ няма да каца, но ще се сближи на броени метри от повърхността на Бену, откъдето специална роботизирана ръка ще се протегне и ще събере материал. Ако всичко мине наред, в контейнерите ще бъдат събрани до 2 килограма скали и грунт. Това ще е най-голямото количество материал, доставено на Земята от повърхността на друго небесно тяло след приключването на пилотираната лунна програма „Аполо“ през 1972 година.

Завръщането на „Озирис-Рекс“ със събраните проби е планирано за септември 2023 година. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/