Цьолиакия като причина за дерматит

1
212
Добави коментар
borola
borola

Дерматит, или екзема, може да се развие под влиянието на редица фактори. Групата на провокаторите обаче продължава да расте. Много клинични проучвания потвърждават, че към тях може да се причисли и т.нар. цьолиакия. Връзката между дерматита и цьолиакията се обяснява с редица сходства в етиологията им.

Цьолиакия

Подобно на дерматита цьолиакията е автоимунно заболяване. В болшинството от случаите се предава по генетичен път. Развива се вследствие на автоимунна реакция към глутена в храната при хора с глутенова непоносимост.

Цьолиакията провокира хронични стомашно-чревни симптоми като диария, подуване на корема, влошена абсорбция на някои нутриенти, отслабване на апетита и др. Последиците от цьолиакията обаче може да се разпрострат далеч отвъд пораженията върху интестиналния тракт.

Един от основните органи, поразявани при страдащите от цьолиакия е кожата. Установено е, че между 15% и 25% от болните от цьолиакия развиват една специфична форма на дерматит, известна като херпетиформен дерматит, или дерматитис херпетиформис. Това е поредното доказателство за провокиращата роля на цьолиакията по отношение развитието на автоимунни кожни заболявания. Освен с дерматит много изследвания свързват коварната цьолиакия и с развитието на псориазис.

Херпетиформен дерматит при страдащите от цьолиакия

Херпетиформеният дерматит официално се разглежда като отговор на кожата към последствията от цьолиакията. Кожната проява е част от патологичния автоимунен отговор към глутена.

Характерни за херпетиформения дерматит са хроничните му изяви. Редуват се периоди на затишие с такива на сериозно обостряне на симптомите. Те включват:

силен сърбеж по кожата
поява на кожнo възпаление със ситни гнойни папули – засегнати са симетрични зони от двете страни на тялото, предимно около лактите, коленете, бедрата
в периодите на ремисия в засегнатите участъци остават следи с депигментирана кожа

Характерно за херпетиформения дерматит е, че засяга повече жени, отколкото мъже и почти не се среща в детска възраст.

Лечение на цьолиакия и херпетиформен дерматит

Херпетиформен дерматит се диагностицира след изследване на кожните прояви за повишено съдържание на имунни компоненти (основно неутрофили и имуноглобулини).

Лечението на дерматита трябва да се комбинира с терапевтичната схема за овладяване проявите на цьолиакия. Автоимунният характер и на двете състояния допринася за това те все още да са нелечими. Стриктното спазване на подходяща безглутенова диета обаче позволява да се намали силата на изявите им. Важно е да се отбележи, че безглутеновата диета оказва по-бърз ефект върху симптомите на цьолиакията. Макар и по-бавно ефект се отчита и върху проявите на придружаващия дерматит като диетата помага за удължаване периодите на ремисия.

Преглеждания:
768