Атопичен дерматит при деца с хранителна алергия

2
665
Добави коментар
borola
borola

Атопичен дерматит е най-честият кожен проблем в ранна детска възраст. Проявява се с хронично възпаление на кожата в различни части на тялото – най-вече по лактите, коленете, бузите и други зони на лицето.

За появата и обострянето на симптомите при атопичен дерматит съдействат много фактори. Много добре проучено е влиянието на някои храни в това отношение. Тяхната консумация е основен отключващ фактор, особено при деца, предразположени към атопичен дерматит. В тази група попадат децата с алергична нагласа, засегнати от астма, алергичен ринит и др. Характерно за атопичния дерматит е, че почти винаги се проявява в комбинация с подобни състояния.

Най-обнадеждаващото по отношение на атопичния дерматит е, че повечето от децата го израстват и спират да проявяват симптоми след 6-7-годишна възраст. За ранно елиминиране на податливостта към атопичен дерматит е важно да се ограничи влиянието на храните и другите фактори, които го отключват или обострят.

Атопичен дерматит и хранителна алергия

При над 30% от децата с атопичен дерматит изявите на заболяването са резултат от алергична реакция към определени храни. Като най-честа причина за поява и обостряне на симптомите на атопичен дерматит се посочва консумацията на:

яйца
фъстъци
ягоди
млечни и зърнени храни
соеви продукти

Важно за децата в кърмаческа възраст е да не се разчита на изкуствените заместители на майчината кърма. Доказано е, че бебета с атопичен дерматит се повлияват добре от кърменето. За целта обаче майката трябва да избягва консумацията на посочените по-горе хранителни продукти.

Лечение на атопичен дерматит при деца с хранителна алергия

Основният подход при лечение на атопичен дерматит е елиминиране влиянието на отключващите фактори. Това е водещо условие за намаляване на алергичната нагласа, овладяване на възпалението и подобряване вида на детската кожа.
Важно е да се установи кои точно храни обострят изявите на атопичния дерматит. Стриктното ограничаване на консумацията им помага за облекчаване на симптомите и по-бързото надживяване на алергичната нагласа.

Изборът на терапевтична схема се извършва само от лекар. В повечето случаи като удачно допълнение към нея се препоръчва прием на имуномодулатори, които допринасят за намаляване на алергичната нагласа. Добър избор в това отношение е Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic, чиято ефективност е гарантирана от включения в състава му мощен имуномодулатор бета глюкан в комбинация с пробиотик.

Преглеждания:
819