Студентите празнуват 8 декември :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник,…

1
165
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

За първи път денят е отбелязан през 1903 г. като празник на единствения тогава университет в страната – Софийския университет „Свети Климент Охридски”.

Честването тогава е по повод на 15-тата годишнина от основаването му.  След 1944-та година  датата е сменена със 17-ти ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но тази идея не среща успех, защото студентите вече са възприели 8 декември като свой празник. Така през 1962 г. той е официално възстановен.

Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.

Осми декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

Дежурни екипи на Комисията за защита на потребителите ще приемат евентуални сигнали за нередности по време на студентския празник. Засилено полицейско присъствие ще се грижи за сигурността по време на хилядите купони в цялата страна и особено в курортните селища.