БАБХ извърши 198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци

1
139
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци извършиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в цялата страна. Инспекциите бяха част от тематична проверка, продължила две седмици. 12 са издадените предписания за отстраняването на установени нарушения в обектите, в това число 3 случая, при които не са посочени данни на пакетиращата фирма.

Обект на проверките бяха предприятия, извършващи дейности пакетиране на пресни и/или замразени плодове и зеленчуци за продажба до краен потребител – обекти за пакетиране, складове за търговия на едро и магазини, предлагащи пакетирани плодове и зеленчуци.

В 9 от проверените обекти са констатирани несъответствия. В 5 от тях липсва информация върху етикета на пакетираните плодове за обработката им с добавки в храните като глазиращи агенти Е 904 и Е 914.

При останалите четири пакетираните цитрусови плодове не са етикетирани с информация за извършената им обработка с консерванти (препарати за растителна защита) и с необходимото писмено предупреждение за потребителите, че кората е негодна за консумация.

В хода на проверките не са констатирани несъответствия с качествените изисквания съгласно пазарните стандарти на предлаганите пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци.