Вода на астероид? Не е невъзможно – американската мисия Озирис-Рекс потвърди наличието й на Бену!

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на повърхността на Бену, заснета от камерата PolyCam на американската мисия „Озирис-Рекс“. Photo credit : NASA/Univ. of Arizona

11 декември 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Измина само една седмица, откакто американската мисия „Озирис-Рекс“ пристигна в околностите на астероида Бену, а първите открития са налице! Анализът на данните, получени от работата на научните инструменти, показва, че в глинените наноси на повърхността на Бену има свързана вода. 

Измерванията, направени от двата бордови спектрометъра, разкриват наличието на молекули, съдържащи кислородни и водородни атоми, които са свързани под формата на хидроксилни групи. Екипът подозира, че тези хидроксилни групи са разпределени глобално в глинените минерали, което означава, че в далечното минало скалистият материал на Бену е бил в контакт със свободна вода. Тъй като Бену е твърде малък, за да позволява поддържането на вода в течно агрегатно състояние, вероятно водата е била налична на по-голямото тяло, откъдето се е образувал астероидът.

„Наличието на хидратирани минерали сред астероида потвърждават, че Бену, който е останка от ранното образуване на Слънчевата система, представлява чудесен образец за мисия „Озирис-Рекс“. Тя ще изучава състава на примитивните летливи вещества и първичната органична материя“, съобщава Емай Саймън, един от изследователите към центъра на НАСА Годард. „Когато пробите от този материал бъдат доставени на Земята през 2023 година, учените ще получат истинско съкровище от нова информация за историята и еволюцията на нашата Слънчева система“. 

Напомням на читателите, че мисия „Озирис-Рекс“ бе изстреляна на 8-ми септември 2016 година. След едно облитане на Земята през 2017 година, роботизираната станция се отправи към астероида Бену и влезе в неговите околности на 3-ти декември тази година. „Озирис-Рекс“ ще изучава Бену в продължение на по-голямата част от 2019-та, като основната цел ще е да се подберат места от повърхността за взимане на проби. Самата роботизирана станция няма да каца – просто ще се приближи до астероида, след което специален механизъм ще се протегне и ще събере пробите. Очакваме „Озирис-Рекс“ да грабне до 2 килограма скали и грунт, което ще превърне мисията в най-амбициозната възвръщаема експедиция след приключването на лунната програма „Аполо“ през 70-те години на миналия век. Мисията ще започне повторното пътуване към Земята през март 2021 година, а през септември 2023-та капсулата със събраните проби ще влезе в земната атмосфера и ще кацне в пустините на щата Юта. 

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/