Цветът на 2019 вече е ясен и е страхотен

1
189
Добави коментар
svetla58
svetla58

Психологията на цветовете е затвърдила в световен мащаб как един цвят може да повлияе на емоционалното състояние на човек. Един цвят може да разлюлее емоциите в нас, както от положителни и ведри, така до негативни и мрачни. Затова от много време насам е от изключителна важност на кой цвят ще заложим що се отнася да интериор на дома или офиса, както и за преобладаващия такъв в гардероба ни.

И не обвинявайте за това модата. Тя не е „изворът”, от който бликва цветната река, определяща основните движещи тонове. Тук главна роля играе психологията, а на помощ й се притича модата, както в интериорния, така и в модния дизайн. А те трябва да са безкрайно благодарни на Изследователския и информационен център по цветовете Pantone, откъдето всяка година се спуска информация за водещия цвят за следващите 365 дни.

Тази година Pantone ни обявиха един спокоен, лек и земен цвят – Living Coral, както го наричат самите те, а ние му казваме жив или естествен корал. За разлика от тазгодишния ярък и строг ултравиолетов, който основно се асоциира с космоса, коралът ни връща обратно на Земята и ни напомня за тукашните емоции. В “ултравиолетово” има повече синьо, отколкото червено, което означава “повече мисъл, мистика, духовност”.

Жизнено оранжевият цвят със златен подтон ще навигира модните стилисти през идващата 2019. Той носи романтично звучене. Излъчва топлина, нежност, светлина, свежест, свобода. Цветът на прелестния коралов риф, което ни напомня на идеята за живота. Дали от Pantone правят намигване към факта, че кораловите рифове значително намаляват и това е техния начин да обърнат главите на много индустрии в посока опазване и защита на околната среда? Дали точно заради това цветът на 2019-та носи вибрантното име Livig Coral – жив корал? Той съдържа в себе си спокойствието, което природата ни дава.

Институтът Pantone отбелязва, че освен че представлява една от най-важните и великолепни екосистеми на Земята, коралът е възбуждащ цвят, който се появява в природната среда и същевременно показва оживено присъствие в социалните медии.

Living Coral има дълга история в изкуството и в модата десетилетия назад. Още през 1950 Vogue включва тренда на кораловите цветове от множество колекции като тези на Elsa Schiaparelli, Cristóbal Balenciaga и Christian Dior – оранжеви тонове в палтата, аксесоарите и велурените наметки. Следва кратко съживяване на корала през 60-те, 80-те и след това чак през 2010.

В ревютата за идната пролет вече може да се видят различни нюанси и комбинации в колекциите на водещите модни къщи. Marc Jacobs ни понесе пакет с цялата палитра пастелни тонове, като не се ограничи само до коралови нюанси, а включи и няколко ансамбъла в розово и оранжево. Miuccia Prada пък сервира сладки коралови камизолки от сатен. Joseph Altuzarra  направо ни пренесе на морските ивици с богата колекция от плажни рокли, наситени с мидички.

 

За класиците се явява Brandon Maxwell с изчистена рокля с ърбан изглед, която ни връща обратно в града.

Огледайте се наоколо, за да срещнете този цвят във всичките му нюанси, които ще оцветят, както гардеробите и интериора ни, така и декоративната козметика, че дори и технологиите, на които цветът се явява контрапункт.

Можете да съчетаете Living Coral с нюансите на сиво, но е ясно, че най-добре ще си пасне с наситено сините морски разцветки.

С толкова разнообразни възможности, няма никаква причина да не носите корали през 2019 година.

Редактор: Марина Делева