Продължителното залежаване или седене на едно място се свързва с висок риск от неалкохолна стеатоза

1
129
Добави коментар
borola
borola

Според съвременните схващания в научните среди, заседналият начин на живот е в пряка връзка с опасността от увреждане на черния дроб и поява на неалкохолна стеатоза. Дори се счита, че натоварванията на организма и фитнес тренировките не могат да намалят пагубния му ефект, ако се извършват рядко и нерегулярно.

Заседналият начин на живот е хронично състояние, при което организмът се намира продължително време във фаза „почивка“ и дейностите, които тялото извършва имат толкова слабо влияние върху изразходването на енергия, че по никакъв начин организмът не се стимулира да излезе от унеса на това „безработно“ състояние.

Водещите здравни организации всячески препоръчват воденето на физически активен живот и натоварването на организма с упражнения и тренировки за общо поне 3 часа седмично. Въпреки това, проучванията показват, че средностатистически работещият човек в наши дни прекарва повече от 60% от деня си в седнало положение пред телевизора или компютъра, зад бюрото в работата или на удобно кресло вкъщи. Като прибавим към този период и времето от нощта, прекарано в сън или излежаване в леглото, ще получим резултат, показващ, че в движение или някаква друга физическа дейност човек прекарва пренебрежимо малка част от времето си.

Това оказва своето негативно влияние върху здравето на организма, а черният дроб е сред основните потърпевши органи. А имайки предвид колко незаменимо важен всъщност е този орган за живота и доброто ни състояние, спокойно можем да се съгласим с разпространеното в научните среди поучително твърдение, че „столът, бавно, но сигурно убива съвременния човек“.

При проведено в Южна Корея чернодробно изследване сред близо 150 хиляди мъже и жени на средна възраст, във на вид добро състояние, с нормално тегло и нормален индекс на телесна маса (под 23), е установен изненадващ резултат. Почти половината от тях – 40%, били диагностицирани с мастен черен дроб – неалкохолна стеатоза. Общото между тях, освен изброените признаци, било и това, че много рядко консумирали алкохол и по-важното – работели в сферата на интернет и телевизионната търговия и телемаркетинг, т.е. почти не ставали от стола си на работното място.

Това е типичен пример за целенасочено и конкретно изследване, което в рамките на един съществен показател като заседяването, доказва безспорната му връзка с едно лечимо в ранен стадий, но впоследствие необратимо състояние, каквото е чернодробната стеатоза. Най-удачният извод, който може да се направи, дава препоръки в две насоки, касаещи хората днес, много от които са в положение, подобно на изследваните по-горе участници.

Първо – безспорно са необходими активизирането на съвременния човек във физически аспект и второ: активизирането трябва да е подкрепено от специални грижи за осигуряване на комфорт за черния дроб. В това отношение всеки, който иска да подпомогне този важен орган, може да го стори абсолютно безвредно и успешно с приема на Хептен.